Po galingo ugnikalnio išsivežimo La Palmoje į kraterį nusileido mokslininkai: reginys jo viduje – įspūdingas (Video)  ()

Ispanijai priklausančios La Palmos salos ugnikalnio pagrindiniame krateryje stovi du pliki pušų kamienai. Praėjus mėnesiui nuo išsiveržimo pabaigos, tebefiksuojamos dujų išlakos ir aukšta temperatūra, bet panašu, kad ugnikalnis pamažu rimsta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Reuters“ komandai pasitaikė reta galimybė lydėti Kanarų salų vulkanologijos instituto „Involcan“ darbuotojus, kurie nusileido į vieną iš šešių kraterių, kad išmatuotų dujų kiekį ir temperatūrą bei įsitikintų, jog jų stebėjimo stotelės tinkamai veikia.

Po 85 aktyvumo parų krateris nusidažė geltona, oranžine ir balta spalvomis. Aplinkui esanti teritorija yra juoda kaip degutas dėl storo pelenų sluoksnio. Vietomis matyti sustingusių lavos liežuvių. Išlikusios apdegusios pušys pasidarė smėlio spalvos.

„Net po daugelio apsilankymų čia atėjus į akis iš karto krinta vienas dalykas – matmenys. Būdamas kraterio viduje supranti, koks jis didelis, tiesiog milžiniškas. Kraterių yra ne vienas, o dujų išlakos ir toliau sukuria nuostabų reginį – jų stulpai matyti iš labai toli“, – tikino „Involcan“ vulkanologas Pedro Hernandezas Perezas.

Pirmąją Kalėdų dieną oficialiai pasibaigęs La Palmos ugnikalnio išsiveržimas buvo vienas rimčiausių Europoje per pastaruosius 80-imt metų. Lavos upės sunaikino maždaug 3 tūkst. pastatų ir 1 219 hektarų dirbamos žemės.

Laimei, tiesioginių žmonių aukų pavyko išvengti. Matavimų metu užfiksuota apie 840 laipsnių Celsijaus temperatūra – žemesnė nei maždaug prieš dvi savaites, kai siekė 1 100 laipsnių.

 

Tiesa, itin aukšta temperatūra gali išsilaikyti ne vienerius metus.

„Atliekame keletą standartinių procedūrų: multijutikliais analizuojame iš pagrindinio kraterio tebesiveržiančių dujų cheminę sudėtį, paimame fumarolės mėginių, darome termografinius matavimus.

Yra vietų, kur temperatūra vis dar viršija 800 laipsnių Celsijaus. Taip pat patikriname įrengtas stebėjimo stoteles“, – sakė P. H. Perezas.

Tai aštuntasis P. H. Perezo tyrinėjamas išsiveržęs ugnikalnis. Jo komanda nustatė, kad kraterio kraštuose dujų išlakų kiekis truputį sumažėjo, tačiau į aplinką toliau išskiriamas anglies dioksidas ir sieros dioksidas, kurį lengva užuosti.

 

Nuo tos vietos, kur „Involcan“ komanda paliko savo automobilius, iki kraterio – 15 minučių kelio pėsčiomis, tačiau net ir ten žemė yra šilta.

Vietos gyventojus labiausiai šokiravo tas faktas, kad anksčiau žaliavę šlaitai virto dykyne. Krateriuose ir šalia jų esančioje teritorijoje visuomenei lankytis draudžiama, netoliese patruliuoja policija, todėl ugnikalnio išsiveržimo vietoje tylą sudrumsčia tik vėjas ar užklydę paukščiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()