[Žinios trumpai] James Webb kosminiu teleskopu užfiksuotas pirmasis signalas - primena Hubble istoriją  ()

Prieš akis vyksta istorija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-02-07 [Žinios trumpai] James Webb kosminiu teleskopu užfiksuotas pirmasis signalas - primena Hubble istoriją  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmoji šviesa

Šią savaitę NASA paskelbus jaudinančias naujienas, kad James Webb kosminis teleskopas pradeda tris mėnesius truksiantį rikiavimosi procesą, Webb komanda išvydo pirmuosius per visą teleskopo ilgį nukeliavusios žvaigždžių šviesos fotonus, užfiksuotus artimųjų infraraudonųjų spindulių kamera (Near Infrared Camera –NIRCam).

Pirmosios JW fotografijos bus nesufokusuotos, bet mokslininkai ilgainiui teleskopą suderins. NASA sako, kad Ball Aerospace, Space Telescope Science Institute, ir NASA Goddard Space Flight Center inžinierių ir mokslininkų komanda repetavo rikiavimą ir pasirengę imtis darbo.

 

„Tuo metu Webb padarytos nuotraukos nebus tokios „gražios, kaip visatos vaizdai, kuriuos Webb pateiks vėliau šią vasarą,” rašoma NASA pranešime. „Jų vienintelis tikslas – teleskopo parengimas mokslo užduotims.“

Laikas

Webbo kelionė kelionė fotografuoti nežinomų visatos dalių pernelyg nesiskirs nuo jo pirmtako, Hubble kosminio teleskopo. Pasak NASA, Hubble buvo sumanytas septintojo dešimtmečio gale, o pakilo 1990 m. balandį. Gegužę jau buvo pirmasis atvaizdas, pateiktas žemiau. Nors jis buvo maždaug 50 procentų ryškesnis už tų pačių žvaigždžių atvaizdus to meto antžeminiais teleskopais, jis nebuvo labai geras.

 

Ilgainiui Hubble atvaizdai pagerėjo ir 1991 metų kovą buvo publikuoti pirmi Jupiterio vaizdai, tarp kurių ir ši tikrų spalvų fotografija, padaryta Wide Field/Planetary Camera.

Iki 1995 metų Hubble užfiksavo tapusius legendiniais Erelio ūko Dujų stulpus, ir dar daugybę puikių tolimo kosmoso atvaizdų. Atvaizdai buvo ryškesni, įtraukiantys ir baugiai gražūs.

Sužinojus apie pirmąjį Webbo fotono aptikimą, kyla jausmas, kad vėl 1990-ieji. Žemė leisis naujon atradimų kelionėn, ir visi galėsime stebėti Webb pateikiamus stulbinamus vaizdus. Šaunu manyti, kad po dešimtmečio galėsime prisiminti, kaip matėme pradinius grūdėtus Webb atsiųstus vaizdus ir vėliau – stulbinamas naujas savybes.

Abby Lee Hood
futurism.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(55)
(10)
(45)

Komentarai ()