Einšteino efektas – kodėl tikime paistalais, jei manome, kad juos pasakė mokslininkas?  (3)

„Galime pašalinti trikdžius, bet tik jei turėsime viltį. Iš transformacijos trūkume gimsta turbulencija“ – galbūt pasakė kažkoks mokslininkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė mokslininkų komanda apklausė 10 195 žmones iš 24 pasaulio valstybių. Jiems buvo pateiktos mokslininkų ir dvasinių lyderių citatos, kurias dalyviai turėjo įvertinti kaip patikimas ir vertingas. 76 % dalyvių mokslininkų citatas įvertino kaip patikimas. Tuo tarpu dvasinių guru citatos gavo tik 55 % dalyvių linktelėjimą. Tiesa, visos tos citatos buvo paistalai.

Jokių mokslininkų, jokių mąstytojų ir lyderių. Tyrimo autoriai pasinaudojo „Naujųjų laikų šūdmalos generatoriumi“ („New Age Bullshit Generator“) – algoritmu, kuris suderina dabar populiarius žodžius, kuriuos žmonės laiko vertingais. Empatija, priešprieša, protinė sveikata, konfrontacija – na, žinote, viską iš „Twitter“ lobynų. Gautos citatos buvo priskirtos išgalvotoms asmenybėms, nes tik jos neįsižeistų gavusios tokią garbę.

„Evoliucionuodami mes pasisemiame energijos“ – mokslininkas, „Mus pašaukė tirti kosmosą kaip terpę tarp tikėjimo ir empatijos“ – dvasinis lyderis. Aišku, tai nieko nereiškia, bet žodžiai gražūs.

Kodėl žmonėms patinka tokios citatos, jeigu jų nesupranta? Mokslininkai tai vadina Einšteino efektu.

 

Mokslininkai, dvasininkai ir filosofai savo pozicijas pasiekia darbu ir mokslu. Tam tikra prasme intelektualiai jie yra aukščiau didžiosios visuomenės dalies. Taigi, girdėdami jų žodžius, žmonės dažnai jų nesupranta, tačiau vis tiek pritaria, manydami, kad intelektualiniai lyderiai geriau žino, ką sako. Tiesą sakant, nesuprantami sakiniai galbūt yra net labiau gerbiami – toks guru efektas kalbėtoją tarsi iškelia kai kurių žmonių akyse.

 

Taigi, tam tikrų grupių atstovai gali praslysti, kalbėdami nesąmones. Ankstesni tyrimai parodė, kad krikščionys prašo mokslinių pasiekimų įrodymų, bet religiniai teiginiai jų akyse nereikalauja pagrindimo. Net jei yra išgalvoti ir nesusiję su jų religija.

 

Ir visa tai yra gan pavojinga, nes beatodairiškas tikėjimas žodžiais vien dėl to, kad juos sako gerbtino sluoksnio atstovas, gali turėti tragišku pasekmių. Be to, šiuo tyrimu mokslininkai parodė, kad Einšteino efektas gali būti sukuriamas dirbtinai. Ir jūs tai jau žinojote – daug puslapių socialiniuose tinkluose nuolat publikuoja išgalvotus „viename tyrime“ žanro faktus. Jei taip galima pasiūlyti visai bereikšmes sentencijas, kodėl nepavyktų pasiūlyti melo?

(27)
(2)
(25)

Komentarai (3)