Vandenynų gelmėse aptikta daugiau nei 5000 nežinomų virusų: gali sukelti mirtinas ligas  ()

Analizuojant vandenynuose esančią genetinę medžiagą nustatyta tūkstančiai iki šiol neatrastų RNR virusų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat nustatyta, kad padvigubėjo jau egzistuojančių virusų biologinių grupių skaičius, teigiama naujame tyrime, publikuotame žurnale „Science“.

RNR virusai geriausiai žinomi dėl jų sukeliamų ligų – nuo peršalimo iki COVID-19. Jie taip pat užkrečia žmonėms svarbius augalus ir gyvūnus.

Šių virusų genetinė informacija yra RNR, o ne DNR. RNR virusai vystosi daug greičiau nei DNR virusai. Nors mokslininkai natūraliose ekosistemose suregistravo šimtus tūkstančių DNR virusų, RNR virusai palyginti mažai tyrinėti, rašo „Science Alert“.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6228

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Iš viso mokslininkai nustatė 5504 naujus jūrinius RNR virusus ir padvigubino žinomų RNR virusų klasifikacijų skaičių nuo penkių iki dešimties.

Kodėl tai svarbu?

Šios naujos sekos padeda mokslininkams geriau suprasti ne tik RNR virusų evoliucijos istoriją, bet ir ankstyvosios gyvybės Žemėje evoliuciją, rašo „Science Alert“.

Kaip parodė COVID-19 pandemija, RNR virusai gali sukelti mirtinas ligas. Tačiau RNR virusai taip pat atlieka svarbų vaidmenį ekosistemose, nes jie gali užkrėsti daugybę organizmų, įskaitant mikrobus, kurie cheminiu lygmeniu daro įtaką aplinkai ir mitybos tinklams.

 

Nustatant, kurioje pasaulio vietoje gyvena šie RNR virusai, galima išsiaiškinti, kaip jie veikia organizmus, lemiančius daugelį ekologinių procesų, vykstančių mūsų planetoje.

Tiesa, nors ir nustatyta tiek daug naujų RNR virusų, vis dar sudėtinga pasakyti, kokius organizmus jie užkrečia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: