Puiki žinia: pasitelkus garso bangas – kepenyse išnaikintas vėžys. Kaip veikia histotripsija?  ()

Naujausio tyrimo metu kepenų vėžiu sergančios žiurkės pademonstravo naujo neinvazinio gydymo veiksmingumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudodami fokusuotą ultragarsą mokslininkai sugebėjo sunaikinti iki 75 proc. kepenų auglio tūrio. Atrodo, kad gydymas paskatino žiurkių imuninę sistemą išvalyti likusią vėžio dalį.

Tyrėjai teigė, kad 80 proc. gyvūnų vėžys buvo išnaikintas, o per 3 mėn., kai jie buvo stebimi, neatsirado jokių metastazių ar atsinaujinimo požymių.

Gydymas, vadinamas histotripsija, šiuo metu bandomas taikyti žmonėms, sergantiems kepenų vėžiu, rašo „Science Alert“.

Mičigano universitete sukurta ir pradėta taikyti histotripsija, atrodo, suteikia naują viltį pacientams, sergantiems viena iš sunkiausių vėžio formų: šiuo metu JAV 5 metų išgyvenamumo dėl kepenų vėžio rodiklis – mažesnis nei 18 proc.

Taikant šį metodą ultragarso keitiklis naudojamas ne tam, kad atšoktų nuo vidinių struktūrų vaizdavimo, o tam, kad fiziškai suardytų vėžinius navikus.

Jis veikiamas ultragarso kavitacijos. Ultragarso bangos nukreipiamos į gydomą sritį, tiksliniame audinyje vibracijos sukelia mažus burbuliukus. Jiems suirus arba sprogus, audinys suardomas ir sunaikinama naviko dalis.

Nuo to, kaip išsidėstę dariniai, jų dydžio ir stadijos, gali priklausyti, ar saugu naudoti histotripsiją ir pašalinti visą naviką.

Tačiau mokslininkai nustatė, kad net ir dalinis gydymas lėmė visišką regresiją 81 proc. gydytų žiurkių.

Atliekant šį tyrimą 22 laboratorinėms žiurkėms buvo implantuotas kepenų vėžys. Pusė jų buvo palikta kaip kontrolinė grupė, o likusios 11 – gydomos naudojant histotripsiją, nukreiptą į 50–75 proc. naviko tūrio.

 

Dar trys žiurkės buvo gydomos mažesne apimtimi – histotripsija buvo nukreipta tik į 25 proc. naviko tūrio.

Kontrolinės grupės žiurkių prognozės buvo siaubingos – visoms 11 žiurkių buvo nustatyti progresavimo ir metastazių požymiai.

Gydomų žiurkių būklė buvo daug geresnė. Gydymas vyko be komplikacijų, šalutinio poveikio. Daugumai žiurkių – 9 iš 11 – navikas regresavo. Likusį tyrimo laiką (maždaug 10 sav.) jos išgyveno be naviko.

Ankstesni histotripsijos tyrimai parodė, kad gydymas veiksmingai mažina naviko tūrį. Naujasis darbas rodo, kad jis taip pat gerokai padidina išgyvenamumą po gydymo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()