[Žinios trumpai] Saugumo skandalas Ispanijoje: pavojingiausia pasaulyje šnipinėjimo programa aptikta net premjero telefone  ()

Pasak kelių žiniasklaidos šaltinių, vyriausybė antradienį atleido EPA-EFE Ispanijos žvalgybos vadovą Pazą Estebaną, kilus skandalui dėl šnipinėjimo programos „Pegasus“, aptiktos premjero Pedro Sanchezo ir Katalonijos separatistų mobiliuosiuose telefonuose,- pranešė AFP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susisiekus su AFP, Pedro Sanchezo biuras atsisakė patvirtinti šią informaciją. Ispanijos vyriausybės atstovė Isabelė Rodríguez ir gynybos ministrė Margarita Robles antradienį turi surengti spaudos konferenciją, pranešė Ispanijos vyriausybė. Paz Esteban, pirmoji moteris, 2020 metais paskirta vadovauti Nacionaliniam žvalgybos centrui (CNI), praėjusią savaitę pripažino, kad Ispanijos slaptosios tarnybos tikrai šnipinėjo separatistus, tačiau gavus žalią šviesą iš teismo, todėl teisėtu būdu.

Vyriausybės šaltiniai teigia, kad vykdomoji valdžia apie tai nebuvo informuota. Skandalas kilo balandžio viduryje, kai buvo paskelbta Kanados organizacijos „Citizen Lab“ ataskaita, kurioje teigiama, kad Katalonijos separatistų judėjime buvo nustatyta daugiau nei 60 asmenų, kurių mobiliuose telefonuose 2017–2020 m. buvo idiegta šnipinėjimo programa „Pegasus“, kurią sukūrė Izraelio kompanija „NSO“.

 

Skandalas paaštrėjo gegužės 2 dieną Ispanijos vyriausybei paskelbus, kad Pedro Sanchezas ir Margarita Robles 2021 metų gegužę ir birželį buvo šnipinėti naudojant tą pačią programinę įrangą. Skandalas sukėlė krizę tarp Pedro Sanchezo mažumos vyriausybės ir katalonų separatistų, kurie pagrasino atšaukti savo didelę paramą P. Sanchezui parlamente.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()