Leonidas Donskis. Lietuvos tapsmas ir nacionalizmo aušra Europoje (Video)  (14)

Jeigu surasite laisvą valandą (būtent tiek trunka video paskaita), kurią būtų galima paskirti kažkam naudingam erudicine prasme, siūlome pasiklausyti VDU profesoriaus Leonido Donskio paskaitos apie dabartinės Lietuvių valstybės susikūrimą lėmusias priežastis ir visą XIX amžiaus Europą apėmusių persitvarkymų eigą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai ne tik naudinga ir įdomi profesoriaus paskaita apie šį istorijos periodą, bet ir pagrindinius persitvarkymo procesus nulėmusios priežasties – nacionalizmo sampratos susiformavimą. Tai viena iš labai jau jautrių temų tiek mūsų portalo forume, tiek ir kitose internetinėse svetainėse. Pastaruoju metu nacionalizmas beveik tiesiogiai sutapatinamas su fašizmu ir deja, visiškai pamirštos jo tikrosios šaknys.

Štai apie jas, apie tą pirminę nacionalizmo bangą, suformavusį taip vadinamą „tautų pavasarį“ ir pasakoja L. Donskis. Nors tikėtis senosios nacionalizmo sampratos sugrįžimo būtų pakankamai naivu, bet suvokti jį plačiau būtina kiekvienam XXI amžiaus piliečiui.

Tiesa, besiklausydami paskaitos galite prisiminti kaip XIX amžiaus nacionaliniai tautų judėjimai „sugriovė“ didžiąsias imperijas – apie jų griūtį mes jau buvome publikavę labai vaizdingą video animaciją.

Po paskaitos profesoriaus atsakymai į klausimus:

Paskaita paimta iš www.tvdu.lt tinklapio

Keletas Europos XIX-XX amžiaus pradžios žemėlapių, padėsiančių lengviau susiorentuoti šiame laikotarpyje:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Leonidas Donskis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)