Mokslininkai patikslino Didžiosios Britanijos salos atsiskyrimo nuo Europos eigą  (1)

Geologiniu požiūriu dar visai nesenai – tik prieš 500 000 metų, Didžiosios Britanijos sala buvo kontinentinės Europos dalimi – į Atlanto vandenyną įsirėžusiu pusiasaliu. Tačiau dabar Britaniją nuo Europos skiria Lamanšo sąsiauris, kurio susiformavimas kelia daug įdomių klausimų geologams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma mokslininkai jau kuris laikas sutinka su populiariausia hipoteze, jog D. Britanijos sala ėmė formuotis dėl ledynmečių sukeltų didelių vandens srautų. Apie tokį scenarijų mes pakankamai išsamiai jau rašėme šiame straipsnyje.

Dabar gi mokslininkai tikslindami šį scenarijų, nustatė, jog Lamanšo sąsiaurį suformavo ne staigūs milžiniški potvyniai, o dėl tirpstančių ledynų iš susidariusio ežero dabartine sąsiaurio teritorija ėmusi tekėti milžiniška upė.

Upės tėkmę apribojo tirpstantys ledynai, todėl vandens srautas negalėjo greitai įsilieti į Atlanto vandenyną. Dėl to upė didėjo, jos vandens tėkmė stiprėjo ir su lauku nuplovė didelę dalį čia buvusių kalvų bei įgilino pačią vagą. Besikartojantys panašūs procesai prieš 450 tūkst. metų, 160 tūkst. metų bei 90 tūkst. metų suformavo tai, ką šiai dienai mes vadiname Lamanšo sąsiauriu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)