Kompiuterinė tomografija didina vėžio pavojų  (3)

Nustatyta, kad daugelyje klinikų įprasti kompiuterinės tomografijos tyrimai kelia kur kas didesnį vėžio pavojų, nei buvo manoma iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Radiacijos dozės, kurias pacientai gauna per kai kuriuos kompiuterinės tomografijos tyrimus, iš tikrųjų yra žymiai pavojingesnės, pranešė Kalifornijos universiteto San Franciske (JAV) mokslininkai.

Jų atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad kai kuriais kompiuterinės tomografijos tyrimų atvejais gauta rentgeno spindulių dozė gali sukelti vėžį vienam iš 80 pacientų. Tai kur kas daugiau, nei buvo įprasta manyti – iki šiol buvo teigiama, kad vėžys po tokio radiologinio tyrimo gali išsivystyti vidutiškai tik 1 iš 1000 pacientų.

JAV mokslininkų tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Archives of Internal Medicine“. Remiantis jais, prognozuojama, kad dėl 2007 m. atliktų 72 mln. kompiuterinės tomografijos tyrimų po 20 – 30 nuo vėžio mirs apie 15 000 amerikiečių. Pagrindinė jų onkologinių ligų priežastis – radiacijos dozė, gauta per kompiuterinės tomografijos tyrimą.

Naudojant kompiuterinę tomografiją, rentgeno spinduliais gaunami labai tikslūs tiriamos kūno dalies skersinių pjūvių atvaizdai, iš kurių kompiuterinėmis programomis sudaromas kokybiškas trimatis vaizdas. Šis tyrimas nepaprastai išplečia diagnostikos galimybes.

Pasak „Telegraph.co.uk“, rentgeno spinduliai jau palyginti seniai yra siejami su nežymiai padidėjusia susirgimo vėžiu rizika, be to, buvo žinoma ir tai, kad kompiuterinės tomografijos tyrimų atveju pacientai susiduria su didesniu pavojumi, nei, pavyzdžiui, atliekant mamografiją ar kitus įprastus rentgenologinius tyrimus.

Tačiau dabar JAV atlikti tyrimai atskleidė, kad, priklausomai nuo kompiuterinės tomografijos būdu tiriamų organų, pacientų gaunama mažiausia ir didžiausia radiacijos dozė vidutiniškai gali skirtis net 13 kartų.

Pasak Kalifornijos universiteto San Franciske profesorės Rebeccos Smith-Bindman, vadovavusiai tyrimą vykdžiusiai mokslininkų grupei, jei gydytojas siunčia ligonį atlikti tam tikro organo kompiuterinė tomografijos tyrimą, jis turi žinoti, kad pacientų gaunama apšvita gali skirtis keliolika kartų.

Ji pabrėžė, kad, naujausio tyrimo duomenimis, susirgimo vėžiu dėl atlikto kompiuterinės tomografijos tyrimo tikimybė kai kuriais atvejais padidėja net iki 1:80.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(64)
(7)
(47)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: