Atrodome seni dėl saulės, rūkymo ir viršsvorio  (0)

Mokslininkai teigia, kad per ilgas buvimas saulėje, rūkymas ir viršsvoris yra pagrindiniai veiksniai, nulemiantys tai, kad žmonės atrodo senesni, nei iš tikrųjų yra, praneša dailymail.co.uk. Kita vertus, alkoholio vartojimas suteikia apsaugą nuo saulės daromos žalos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV mokslininkai, siekdami ištirti aplinkos veiksnių poveikį odos senėjimui, ištyrė 65 poras identiškų ir neidentiškų dvynių. Tyrimas buvo atliktas per kasmetinį Ohajo valstijoje vykusį dvynių festivalį. Kadangi tik identiški dvyniai turi tuos pačius genus, tiriant dvynius, buvo galima eliminuoti genetines savybes. Pasak mokslininkų, poveikis, kuris pasireiškia tik vienam iš dvynių, leidžia manyti, kad greičiausiai tai yra susiję su aplinkos veiksniais.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad didesni odos pažeidimai buvo susiję su ilgu buvimu saulėje, viršsvoriu ir rūkymu.

Mokslininkai teigia, kad dėl ilgo buvimo saulėje odoje įvyksta pokyčiai ir jai padaroma „fotožala“. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad iki 40 proc. su senėjimu susijusių pokyčių buvo nulemti ne genetinių veiksnių, o alkoholio vartojimas buvo susijęs su mažesne „fotožalos“ grėsme.

„Yra žinoma, kad tam tikri alkoholiniai gėrimai (pvz., raudonas vynas) turi polifenolių, tokių kaip resveratrolis, kuris yra veiksmingas antioksidantas”, - teigė Klyvlende įsikūrusios Case Western Reserve School of Medicine mokslininkė Kathryn Martires.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad viršsvoris yra susijęs su didesne „fotožalos“ tikimybe, tačiau senesniems žmonėms ši koreliacija yra atvirkštinė.

„54 m. ir vyresnių žmonių svoris negatyviai koreliavo su fotosenėjimu, o tai leidžia manyti, kad, nors riebalų perteklius didina odos imlumą žalai, senyvame amžiuje tai gali padėti paslėpti raukšles“, - teigiama tyrime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)