Konstanta pi apskaičiuota rekordiniu tikslumu  (10)

Kompiuterių specialistas teigia matematinę konstantą pi apskaičiavęs beveik 2,7 trilijonų skaitmenų tikslumu. Tai 123 milijardais skaitmenų daugiau, nei ankstesnis rekordas. Fabrice`as Bellardas skaičiavimams naudojo stalinį kompiuterį. Skaičiuodamas ir tikrindamas gautą rezultatą jis užtruko 131 dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gautam rezultatui saugoti reikia daugiau kaip terabaito kompiuterio kietojo disko atminties, praneša BBC.

Ankstesni rekordai pasiekti naudojant superkompiuterius, tačiau F. Bellardas tvirtina, kad jo metodas daug efektyvesnis.

Ankstesnįjį rekordą 2009 metų rugpjūtį pasiekęs ir konstantos reikšmę 2,6 trilijonų skaitmenų tikslumu apskaičiavęs Daisuke Takahashi tai padarė per 29 valandas. Tačiau tam naudotas superkompiuteris yra 2 tūkst. kartų greitesnis ir tūkstančius kartų brangesnis nei tas, kurį naudojo F. Bellardas.

Pats F. Bellardas tvirtina, kad jį domina ne tiek skaičiai, kiek pats programavimas. „Aš specialiai nesidomiu pi skaitmenimis. Skaičiavimai su dideliais skaičiais turi mažai praktinės naudos, tačiau kai kurie naudojami algoritmai yra įdomūs“, - teigė jis.

F. Bellardas ketina išleisti programą, kuria atliko skaičiavimas, tačiau pažymi, jog tai, ar tęs skaičiavimus toliau, „priklausys nuo motyvacijos“.

Amerikos matematikos asociacijos leidybos vadovas Ivarsas Petersonas teigia, jog pasiektas rekordas – ne pabaiga ir ateityje bus kitų bandymų apskaičiuoti dar ilgesnę pi reikšmę.

„Dar pats Niutonas dirbo prie pi skaitmenų, ir naudodamas vieną iš savo sukurtų formulių ir daug laiko praleido bandydamas apskaičiuoti kelis papildomus skaitmenis“, - BBC teigė jis.

Tačiau dabar laikai pasikeitė - tampa svarbu ne tiek patikslinti pačią pi konstantą, bet ją panaudoti algoritminėms reikmėms. „Žmonės ją naudojo kaip priemonę išbandyti algoritmus ar kompiuterius. Pi turi tikslią skaitmenų seką, o jei kompiuteris veikia klaidingai, kai kurie iš šių skaitmenų bus neteisingi“, - aiškino I. Petersonas.

„Taigi, tokie skaičiavimai dažnai daromi ne tik dėl smagumo. Pi yra priemonė metodui patikrinti, o metodas vėliau gali būti naudojamas kitiems tikslams“, - teigė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)