Harvardo mokslininkų tyrimai parodė, kodėl šviesa gali sustiprinti migreną  (1)

Harvardo universiteto mokslininkai atskleidė, kodėl migrena sergantys žmonės yra jautrūs šviesai, praneša BBC. Mokslininkai tyrė dvi grupes aklų žmonių, kuriuos kankina migrenos galvos skausmai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie atrado, kad šviesa priverčia reaguoti smegenų neuronų grupę, kurie lieka aktyvūs dar kurį laiką. Migrena yra vienos galvos dalies tvinkčiojantis skausmas, kuris sukelia vėmimą. Šia liga serga iki šešių milijonų Didžiosios Britanijos gyventojų.

Mokslininkai, kurių tyrimas buvo publikuotas žurnale „Nature Neuroscience“, teigia pastebėję, kad netgi akli žmonės, sergantys migrena, yra jautrūs šviesai arba patiria šviesos baimę (fotofobiją).

Po šio pastebėjimo mokslininkams kilo idėja, kad signalai, siunčiami iš tinklainės per optinį nervą, kažkokiu būdu sustiprina žmonių jaučiamą galvos skausmą.

Miego ir būdravimo ciklai

Mokslininkai ištyrė 20 aklų žmonių, kuriuos suskirstė į dvi grupes. Pirmojoje grupėje buvo visiškai akli žmonės, kurie neteko regėjimo dėl tokių akių ligų kaip tinklainės vėžys ir glaukoma.

Šios grupės žmonės nemato vaizdo ir nejaučia šviesos, todėl jie negali išlaikyti įprastų miego ir būdravimo ciklų. Antrosios grupės pacientai yra akli dėl tinklainės degeneracijos ligų, pavyzdžiui pigmentinio retinito.

Nors šie žmonės negali matyti vaizdų, tačiau jie sugeba nustatyti, kad šviečia šviesa ir išlaikyti įprastus miego ir būdravimo ciklus. Antrosios grupės pacientai nurodė, kad skausmas tapo intensyvesnis, kai jie buvo šviesoje, ypač mėlynų arba pilkų šviesos ilgio bangų šviesoje.

Tyrimui vadovavo anestezijos ir intensyviosios slaugos profesorius Ramis Bursteinas iš „Beth Israel Deaconess“ medicinos centro Bostone, JAV.

Profesorius R. Bursteinas pasakojo: „Nors pirmosios grupės pacientų galvos skausmas nesustiprėjo nuo buvimo šviesoje, tačiau antrosios grupės pacientai aiškiai nurodė, kad skausmas sustiprėjo, būnant šviesoje. Tai leido mums manyti, kad fotofobijos mechanizme turi dalyvauti optinis nervas, kadangi visiškai aklų pacientų optinis nervas neperduoda šviesos signalų į smegenis. Taip pat mes manėme, kad šiame procese svarbų vaidmenį atlieka neseniai atrastos tinklainės ląstelės, kurių sudėtyje yra melanopsino fotoreceptorių (padedančių kontroliuoti biologines funkcijas, įskaitant miegą ir būdravimą), kadangi tai vieninteliai funkcionuojantys aklų pacientų šviesos receptoriai.“

„Migrane Action“ organizacijos direktorė Lee Tomkins teigia: „Remdamiesi anksčiau atliktais tyrimais, mes žinojome, kad jautrumą gali sukelti mėlynos šviesos spektro šviesos bangos, tačiau tai, kad reikia vengti pilkos šviesos, yra naujas aspektas. Šiuo metu mes svarstome, ar šis tyrimas galėtų padėti mums geriau suprasti, kodėl tiek daug migrena sergančių žmonių yra taip pat jautrūs energiją taupantiems šviesos šaltiniams.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)