Aukcione - pasiūlymas klonuoti šunį  (7)

Kalifornijos biotechnologijų kompanija "BioArts International" planuoja rengti neįprastą aukcioną pavadinimu "Geriausi draugai - dar kartą" ("Best Friends Again"). Varžytinių statymai prasideda nuo $100000. Už šią sumą kompanija žada... klonuoti jūsų šunį. Iš viso numatyta pateikti penkis tokius pasiūlymus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai laiko šunis vienais iš sudėtingiausiai klonuojamų gyvūnų, kadangi jų reprodukcijos biologija yra ne mažiau sudėtinga nei žmonių. Tačiau aukcioną organizuojantys asmenys teigia, jog visa reikiama technologija jau paruošta ir įvaldyta. Aukcionai prasidės šių metų birželio 18 dieną. 

"BioArts" teigia, jog jie licenzijavo dar praėjusiame dešimtmetyje įregistruotus patentus, iškart po to, kai Škotijoje mokslininkai klonavo avelę Dolly. Kompanija taip pat pradėjo bendradarbiauti su Pietų Korėjos kompanija "Sooam Biotech Research Foundation". Šio partnerio vienas vadovaujančių mokslininkų yra Hwang Woo Suk, kuris 2005 metais dalyvavo klonuojant afganų skalikų veislės šunį. Tada klonavimas įvyko sėkmingai, klonuotas šuniukas buvo pavadinas Snuppy ("Seoul National University puppy" sutrumpinta versija).

2004 metais daktaro Hwang'o vadovaujama komanda paskelbė, jog jiems pavyko pagaminti klonuotus žmogaus embrionus ir kamienines ląsteles. Tačiau vėliau šie teiginiai pasirodė esą melagingi.

“Aš žinau kad bendradarbiavimas su daktaru Kwang'u bus kontraversiškas”, sako "Bioarts" vadovas Lou Hawthorne. "Vienas prieštaravimų yra tai, jog jis yra padaręs klaidų atlikdamas žmogaus kamieninių ląstelių tyrimus, ir jis yra pirmasis kuris tai pripažino". Tačiau Lou taip pat teigia, jog šio mokslininko atliktas šuns klonavimas buvo įvertintas nepriklausomų ekspertų. "Mūsų pagrindinis motyvas yra tai, jog jis yra geriausias šunų klonavimo srityje, ir dėl šios priežasties jis mums tinka labiausiai", prideda Hawthorne.

Hawthorne tikėjosi klonuoti šunį vardu Missy dar praėjusiame dešimtmetyje. Jis tada vadovavo kompanijai "Genetic Savings & Clone", kuri intensyviai tyrė šių gyvūnų klonavimo ypatumus, tačiau siekė tyrimų rezultatus realizuoti komercinėje veikloje, klonuojant klientų kates. Tada pasiūlymas klonuoti katę kainavo $50000. Tačiau kompanija "Genetic Savings" buvo panaikinta 2006 metais, kai dėl nepavykusių bandymų teko gražinti pinigus kai kuriems klientams.

“Tada technologija nebuvo pilnai išbaigta, ir vietoj to, kad išlaikyti kompaniją, sudeginančią kelis milijonus per metus, mes nutarėme jos atsisakyti ir susitelkti ties technologijos įvaldymu. Naują kompaniją nutarėme įkurti atėjus tam tinkamam laikui", sako Hawthorne. Naujoji kompanija "BioArts" pradėjo savo darbus praėjusį rudenį. Pirmoji jos užduotis - klonuoti Missy - kolio ir haskio hibridą.

Klaitė Missy mirė 2002, būdama 15 metų amžiaus. Tačiau Hawthorne dar 1997 metais paėmė šuns genetinių mėginių. Gruodžio mėnesį gimė pirmasis šuns klonas vardu Mira. Kiti du klonai - Chin-Gu ir Sarang - gimė vasarį. Kalifornijos Davis Universiteto Veterinarijos Genetikos Laboratorijos ekspertai patvirtino, jog šie šunys yra klonai, o ne giminaičiai.

Aukcioną organizuojanti kompanija žada garantuoti šuns sveikatą vienerių metų laikotarpiu po jo klonavimo, ir kad prieš perduodant šunį jo savininkams, šuns sveikatą  ištirs veterinaras. 

Hawthorne teigia, jog klonavimo metodai pastaraisiais metais tapo efektyvesni. Jo teigimu, dabar 25 procentai embriono perkėlimų yra sėkmingi, o šuniukų išgyvenimo lygis siekia 80 procentų. "Tai patenka į įprastinių šunų veisėjų nustatytas normas", priduria mokslininkas.

Tačiau biotechnologijų kompanijos "Advanced Cell Technology" vyriausiasis mokslinių tyrimų vadovas daktaras Robertas Lanza išreiškia susirūpinimą šiuo klausimu. "Jei kas nors tikisi, jog jie atgaus savo augintinį, jie labai klysta. Klonuotas šuo greičiausiai bus visiškai nepažįstamas šuo, lygiai taip pat kaip kad nueitumėte ir nusipirktumėte kitą, nepažįstamą gyvūną", sako Lanza.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)