Baigiasi vyrų era?  (40)

Britų mokslininkai genetikoje įvykdė proveržį – jiems pirmą kartą pavyko išgauti spermatozoidų iš moteriškų embrioninių ląstelių. Ateityje tokio pasiekimo dėka lesbiečių poros galės gimdyti savo pačių biologinius vaikus, skelbia britų dienraštis „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

D. Britanijos genetikai, anksčiau išmokę iš vyrų paimtas kaulų čiulpų ląsteles paversti spermatozoidais, dabar analogišką eksperimentą pakartojo su kamieninėmis moterų ląstelėmis.

Pasak dienraščio, šį atradimą padarė Niukaslio universiteto genetikų grupė, dabar siekianti teisės kurti spermatozoidus iš moterų kaulų čiulpų ląstelių. Jei tai pavyks, jų metodas taps praktiškesnis už embrioninių ląstelių naudojimą.

Dėl šio pasiekimo lesbiečių poros ilgainiui galės susilaukti vaikų, kurie turės abiejų moterų genus – spermą, gautą iš vienos jų kaulų čiulpų, bus galima naudoti partnerės kiaušinėlio apvaisinimui.

Vyrai ir moterys vieni nuo kitų skiriasi vadinamosiomis lytinėmis chromosomomis, rašo „The Telegraph“. Abiejų lyčių atstovai turi X chromosomą. Tačiau tik vyrai turi ir Y chromosomą, kurioje tėra vos keli genai, bet ji labai svarbi gaminant vyriškas lytines ląsteles. Dėl šios priežasties mokslininkai lig šiol kritiškai vertino idėją, kad iš moterų kamieninių ląstelių galėtų būti išgauti spermatozoidai.

Praėjusių metų balandžio mėnesį pirmuosiuose britų laikraščių puslapiuose sumirgėjo Niukaslio universiteto biologijos profesoriaus Karimo Nayernia pavardė. Jam pavyko išgauti primityvių spermatozoidų iš kamieninių suaugusio vyro ląstelių, rašo „The Telegraph“.

Dabar jis galėjo pakartoti eksperimentą, kurio metu sukūrė spermą iš kamieninių moteriškų embrionų ląstelių. Ataskaita apie šį darbą kol kas nepaskelbta. Sekantis žingsnis – bandymas priversti šias primityvias ląsteles pereiti mejozę, kad būtų gautas apvaisinimui reikiamas genetinės medžiagos kiekis.

Profesorius K. Nayernia potencialias savo metodo galimybes pademonstravo 2006 m., kai iš pelės patinėlio embrioninių ląstelių gauta sperma pavyko pavaisinti septynis kiaušinėlius. Šeši atsivesti peliukai užaugo sėkmingai, nors ir buvo susidurta su kai kuriomis problemomis.

Dabar mokslininkas optimistiškai vertina galimybę laboratorinėmis sąlygomis išgauti spermą iš moteriškų ląstelių. „Aš manau, kad tai iš esmės įmanoma“, - pareiškė profesorius žurnalui „New Scientist“.

Jis pranešė ketinantis paprašyti universiteto vadovybės leisti naudoti moterų kaulų čiulpų ląsteles, iš kurių jis bandys sukurti „moterišką spermą“. „Šiuo metu mes ruošiame paraišką“, - sakė jis. Profesorius pridūrė, kad jei universiteto vadovybė pritars, eksperimentai bus pradėti Niukaslyje.

Tuo tarpu Londono Nacionalinio medicinos tyrimų instituto kamieninių ląstelių ekspertas Robinas Lovellas – Badge‘as abejoja, ar toks eksperimentas pasibaigs sėkmingai, teigia dienraštis. „Sutrukdys dvi X chromosomos. Dar daugiau, būtina, kad Y chromosomos genai pereitų mejozę. Tai yra, prieš mus bent dvi neįveikiamos kliūtys“, - aiškino jis.

Brazilijos mokslininkų grupė, vadovaujama Butantano instituto San Paule mokslininkės Irinos Kerkis, tvirtina, kad jai pavyko iš pelės patino embrioninių kamieninių ląstelių tuo pat metu išgauti ir spermatozoidų, ir kiaušinėlių. Apie tai buvo paskelbta žurnale „Cloning and Stem Cells“.

Tyrėjai kol kas nepademonstravo, ar galima tokiu būdu iš patinų gautus kiaušinėlius apvaisinti taip, kad dienos šviesą išvystų sveiki palikuonys. Nepaisant to jie jau svarsto žmonių dauginimosi naudojant vienos lyties atstovų ląsteles galimybę, rašo „The Telegraph“.

Pasak dienraščio, jei šiuos eksperimentus vainikuos sėkmė, homoseksualūs vyrai taip pat turės galimybę pateikti savo odos ląsteles, kad iš jų būtų sukurta kiaušialąstė. Po to ją bus galima apvaisinti partnerio sperma ir įsodinti į surogatinės motinos gimdą.

„Manau, kad tai įmanoma, - sakė Irina Kerkis. – Tačiau nežinau, kaip žmonės tai įvertins etikos požiūriu“.

Šiuo metu D. Britanijos parlamentas svarsto 1990 m. priimto žmogaus apvaisinimo ir embriologijos įstatymo pataisas. Vyriausybė spaudžiama įtraukti į įstatymą leidimą ateityje apvaisinimui naudoti iš kamieninių ląstelių laboratorijoje išaugintus kiaušinėlius ir spermatozoidus.

Kaip bebūtų, įstatymo pataisose naudojama formuluotė leis naudoti tik iš vyrų gautą spermą ir iš moterų gautus kiaušinėlius, rašo „The Telegraph“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (40)