Grafenas pripažintas stipriausia pasauliui žinoma medžiaga  (5)

Medžiagų mokslo atstovai žarsto komplimentus grafenui nuo pat jo sukūrimo 2005 metais. Vieno atomo storio anglies plėvelės pasižymi geresniu laidumu elektronams nei silicis ir iš jau galima gaminti greitaveikius mažos galios tranzistorius. Dabar pirmą kartą mokslininkams pavyko išmatuoti savitąjį grafeno stiprumą, ir jie pripažino, jog tai yra stipriausia kada nors testuota medžiaga. Atradimas leidžia manyti, jog grafenas puikiai tiks ateities ultragreitų mikroprocesorių išskiriamai šilumai išsklaidyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kolumbijos Universiteto (JAV) mechanikos inžinerijos profesoriai Jeffrey Kysar ir James Hone grafeno stiprumą atominiame lygmenyje tyrė matuodami jėgą, kurios prireikė jam sulaužyti. Jie išraižė mikrometro pločio skylutes silicio pagrinde, virš kiekvienos skylutės patalpino idealius grafeno bandinius ir tada kiekvieną jų spaudė smailiu deimantiniu zondu. Iki šiol tokių matavimų niekas nebuvo atlikęs, nes juos reikia atlikti naudojant idealius grafeno bandinius, kuriuose nėra jokių įtrūkimų ar trūkstamų gardelės atomų, teigia Kysar ir Hone.

Hone savo atliktą bandymą prilygina plastikinės plėvelės užtempimui virš kavos puodelio ir matavimui, kiek jėgos reikia norint tą plėvelę pradurti pieštuku. Jei jam pavyktų padaryti pakankamai didelį tokios medžiagos gabalą ir uždėti ant kavos puodelio, mokslininkas teigia, jog grafeno tvirtumo pakaktų išlaikyti automobiliui, uždėtam ant to pieštuko.

Žinoma, mažai tikėtina, jog grafeno savybės bus naudojamos tokioms užduotims atlikti. Jei pažvelgtume į pakankamai didelį bet kurios medžiagos gabalą mikroskopinių lygmeniu, jame rastume įvairiausių defektų - įtrūkimų ir netolygumų. Hone teigimu, tik mažyčiai medžiagos bandiniai gali būti pagaminti idealiai ir pasižymėti superstiprumu.

(10)
(2)
(7)

Komentarai (5)