Mokslininkams pavyko atkartoti šaltąją branduolinę reakciją  (47)

Šaltoji branduolinė sinteze, arba branduolinės reakcijos vykdymas kambario temperatūroje ilgą laiką buvo priskiriamas mokslinės fantastikos sričiai. Priežastis - mokslininkams beveik du dešimtmečius nepavyko atkurti eksperimento, kurio metu šis reiškinys buvo "atrastas" pirmąjį kartą. Tačiau Japonijos mokslininkas teigia, jog jam šią savaitę pavyko inicijuoti šaltosios sintezės reakciją. Jei rezultatai pasitvirtins, tai gali revoliucionizuoti šiandieninę mūsų energetiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yoshiaki Arata, ypatingai Japonijoje gerbiamas fizikas, ketvirtadienį Osakos Universitete pademonstravo nedidelės galios branduolinę reakciją. Žiūrovų auditorijos akyse, kurios tarpe buvo žurnalistai iš keturių stambiausių laikraščių ir dviejų televizijos kanalų, Arata ir jo bendradarbis profesorius Yue-Chang Zhang iš deuterio dujų pagamino helį, o reakcijos metu buvo išskirta perteklinė šiluma.

Arata naudojo slėgį, kuriuo suslėgtos deuterio dujos buvo varomos į talpą su paladžio ir cirkonio oksido mišiniu (ZrO2-Pd). Arata vėliau pasakojo, jog šis mišinys paskatino deuterio branduolių susiliejimą, kurio metu talpoje pakilo temperatūra, o pačios talpos centras išliko šiltas 50 valandų.

Mokslininko eksperimentas gali žymėti pirmą atvejį nuo pat 1989 metų, kai Martin'as Fleishmann'as ir Stanley Pons'as tariamai stebėjo perteklinės šilumos išsiskyrimą vykdant sunkiojo vandens elektrolizę paladžio elektrodais. Kai jiems ir kitiems mokslininkams nepavyko atkartoti eksperimento, šaltoji sintezė buvo priskirta nerealiems moksliniams pasiekimams.

Tačiau Arata pademonstruotas metodas (vieno iš stebėtojų nuomone) buvo "pasižymintis geromis atkartojamumo galimybėmis". Jei niekas to nepavadins arba neįrodys esant apgaule, Aratai gali būti galiausiai pavykę rasti pigios ir gausios energijos Šventąjį Gralį - branduolinę energiją, nesukeliančią viską niokojančio karščio.

(2)
(0)
(2)

Komentarai (47)

Susijusios žymos: