Fizikai surado būdą, kaip sukelti levitaciją  (6)

Ar pamenate puikų fantastinį filmą "Atgal į ateitį"? Antrojoje šios trilogijos dalyje herojus nuvyko į 2015 metus, kur jam teko susidurti su skraidančiomis "riedlentėmis". Žiūrint šį filmą pirmą kartą, toks puikus įrenginys atrodė tikra fantastika, niekada netapsianti realybe. Tačiau gali būti, jog tokia nuomonė buvo klaidinga. Grupė Didžiosios Britanijos mokslininkų paskelbė, jog teoriškai pagrindė būdą, kaip sukelti levitacijos efektą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grupė Škotijos mokslininkų paskelbė, jog levitacija, anksčiau buvusi sąvoka iš fantastikos srities, gali virsti realiu faktu. Jų teigimu, objektus levituoti galima priversti pakeičiant gamtinių jėgų, verčiančių objektus traukti vienas kitą, veikimo pobūdį, t.y. priversti objektus stumti vienas kitą vietoj to kad trauktų. Škotijos Šventojo Andriaus universiteto profesorius Ulf Leonhardt ir daktaras Thomas Philbin sugalvojo būdą, kaip tai atlikti.
Pirmiausia tyrimo rezultatus planuojama pritaikyti kuriant mikro mašinas su judančiomis levituojančiomis detalėmis, tarp kurių neliktų jokių trinties jėgų. Tačiau tyrinėtojai taip pat pripažįsta, jog principą būtų galima pritaikyti ir didesniems objektams, netgi didesniems nei žmogus.
Tarp objektų veikianti traukos jėga, dar žinoma Casimir'o jėgos pavadinimu, sutinkama kvantinės mechanikos teorijoje, aprašančioje pasaulį kaip atomų ir subatominių dalelių sistemą. Tai yra viena sėkmingiausių, tačiau tuo pat metu ir labiausiai gluminančių fizikos teorijų.
Ši jėga atsiranda ne dėl elektros krūvių sąveikos ar gravitacijos - ją sukelia visur egzistuojančių energetinių laukų fliuktuacijos tarp objektų egzistuojančioje tuščioje erdvėje. Ji yra viena iš priežasčių, dėl ko atomai jungiasi vienas su kitu bei paaiškina gyvojoje gamtoje pasitaikantį "sauso sukibimo" efektą, leidžiantį driežams vaikščioti lubomis.
Levitacijos jėgai sugeneruoti panaudotos specialios linzės, kurių pagalba pakeičiama Casimir'o jėgos veikimo kryptis. Ši jėga dabartiniu metu daugiausia problemų kelia nanotechnologams ir nanoelektronikams, bandantiems sukurti elektrines grandines mažyčiuose įtaisuose silicio mikroschemų pagrindu. Naująjį išradimą norima panaudoti siekiant neleisti šiems įtaisams sukibti vienas su kitu. Jei tai pavyktų, mikromechanizmai veiktų sklandžiau ir be papildomos trinties. "Nors įmanoma levituoti objektus, dydžiu prilygstančius žmogui, mokslininkams priešakyje dar ilgas kelias, kurį teks nueiti norint sukurti tam reikalingas technologijas", teigia Thomas Philbin.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(1)
(8)

Komentarai (6)