Tolimas sprogimas Visatoje  (11)

Tarptautinė astronomų grupė, naudodamasi NASA „Swift“ kosmine observatorija ir „Gemini“ teleskopu, labai tolimoje galaktikoje pastebėjo galingą gama spindulių žybsnį, liudijantį apie milžiniško masto kosminį sprogimą. Tokie vos 3 sekundes trunkantys gama spindulių žybsniai iki šiol stebėti tik perpus artimesnėse galaktikose ir nebūdavo tokie galingi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pačius galingiausius šių dienų Visatoje sprogimus lydintys gama spindulių žybsniai (angl. Gama Ray Bursts, žymima GRB) būna dviejų tipų: ilgieji, trunkantys nuo kelių sekundžių iki kelių minučių, ir trumpieji – trunkantys 2–3 sek. Manoma, kad ilguosius GRB generuoja į juodąsias skyles kolapsuojančios masyvios žvaigždės, o dėl trumpųjų GRB priežasties astronomai dar nesutaria, nors dauguma mano, kad juos sukelia dvi susiduriančios neutroninės žvaigždės. Atradimas buvo padarytas „Swift“ teleskopu 2007 m. liepos 14 d., tad šis gama žybsnis pavadintas GRB 070714B. Tuoj po to į šią vietą Tauro žvaigždyne nukreipti optiniai V. Heršelio 4 m ir Liverpulio 2 m teleskopai užfiksavo liekamąjį švytėjimą optiniame diapazone. Tai leido identifikuoti galaktiką, kurioje įvyko sprogimas. Kiek vėliau atlikus stebėjimus 8 m Gemini teleskopu Havajuose pavyko išmatuoti ir šios galaktikos raudonąjį poslinkį. Jis parodė, kad galaktika yra už 7,4 mlrd. šviesmečių – beveik dvigubai toliau negu lig šiol žinomas tolimiausias trumpasis GRB.

„Tai gerokai praplečia laiko skalę, kurioje, mūsų žiniomis, vyko tokios rūšies sprogimai“, – teigė Dž. Hopkinso universiteto Baltimorėje mokslininkas Johnas Grahamas Amerikos astronomų draugijos suvažiavime, vykstančiame šią savaitę Teksaso mieste Austine. „Swift“ projektui vadovaujantis NASA Godardo kosminių skrydžių centro mokslininkas Neilas Gehrelsas pridūrė, kad GRB 070714B ypatingas ir tuo, kad jis buvo apie 100 kartų galingesnis negu įprasti trumpieji GRB. Tokios didelės energijos išsiskyrimo priežastys kol kas neaiškios. Gali būti, kad visa gama žybsnio energija buvo koncentruota į du labai siaurus spindulių pluoštus. Vienas iš jų buvo nukreiptas tiesiai Žemės link. Tokiu atveju žybsnis atrodytų galingesnis negu yra iš tikrųjų. Tačiau kad ir kaip ten būtų, trumpųjų gama žybsnių priežastys dar nėra iki galo aiškios.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)