Mokslininkai baiminasi antrojo Didžiojo sprogimo  (11)

Praėjusių metų gale Maskvoje vykusioje mokslinėje astrofizikų konferencijoje nagrinėti tamsiosios materijos bei tamsiosios energijos klausimai. Šiame kontekste mokslininkai nuklydo į diskusijas apie Visatos likimą, kuris kai kurių mokslininkų nuomone, labai glaudžiai susijęs su paslaptinga tamsiąja energija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Viena iš pagrindinių konferencijos temų tapo procesai, vykę Visatos pirmosiomis vystymosi akimirkomis ir nulėmę tolesnę jos evoliuciją. Kai kurių mokslininkų nuomone, egzistuojanti tamsioji energija gali sukelti naują Didįjį sprogimą, kuris sunaikins visą dabartinę Visatą, - pasakojo Kosminių tyrimų instituto (IKI) spaudos tarnybos vadovas Jurijus Zaicevas (Юрий Зайцев).

Dabartiniai laikais mokslininkų diskusijos apie tamsiosios energijos ir tamsiosios medžiagos kilmę tapo praktiškai tradicinės. Tą patį tvirtina ir Zaicevas, pabrėždamas, jog naujoji antrojo Didžiojo sprogimo hipotezė išsirutuliojo būtent tokių mokslinių diskusijų pagrindu.

Spaudos pranešime pažymima, jog mokslininkai laikosi Didžiojo sprogimo teorijos (apie ją galite išsamiai perskaityti dviejų dalių straipsnyje: 1 ir 2), kuri nusako kaip gimė dabartinė mūsų Visata. „Nuo to laiko Visata nepaliaujamai plečiasi, o galaktikos tolsta viena nuo kitos. Spėjama, jog „išsibėgiojimą“ stabdo tik galaktikų gravitacinė sąveika. Tačiau keli metai atgal buvo pakankamai tiksliai įrodyta, jog Visata plečiasi su tam tikru pagreičiu. Vadinasi, egzistuoja kažkokia jėga, stumianti galaktikas į šalis“, - pasakoja Zaicevas.

Laikoma, jog ši jėga susidaro dėl bendros kosminės energijos, kuri yra tiesiog apglėbusi visas galaktikas. „ Ją ir pavadino tamsiąja energija. Spėjama, jog Didžiojo sprogimo metu egzistavusios specifiniu pavidalu didelė dalis energijos perėjo į materiją, iš kurios dabar susideda visa fizinė Visata. Tačiau tamsiosios energijos atradimas leidžia spėti, jog dalis pirminės energijos tiesiog neperėjo į materiją ir egzistuoja pirminiu pavidalu“, - toliau pasakoja Zaicevas.

Iš to seka, jog ši energija bet kuriuo metu gali virsti į materiją, o tai sukeltų naują Didįjį sprogimą, kuris galėtų sunaikinti dabartinę Visatą. „Įvyks jis ar ne – tai atsitiktinis dalykas, nes kaip spėjama, tamsioji energija yra tarsi sistema, nepasižyminti dideliu stabilumu“, - pasakojo IKI spaudos atstovas.

Taip pat mokslininkas priduria, jog ne visi astrofizikai sutinka su šia teorija, tačiau kol ji nėra moksliškai paneigta, tol gali būti laikoma lygiaverti teorija kitiems samprotavimams apie Visatos evoliucijos galimybes.

Mėgstantys panašias kosmologines teorijas, galite perskaityti mokslininkų samprotavimus apie tai, kas gi įvyko prieš Didįjį sprogimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)