NASA astronautai atvirame kosmose sutaisė pažeistą TKS saulės bateriją  (0)

Praeitą antradienį bandant išskleisti Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) saulės baterijos dešiniojo "sparno" sukimosi mechanizmą pastebėtas gedimas. Inžinieriai spėja, kad greičiausiai 35 metrų "sparnas" užsikabino už pagrindinio laido ar jo atramos. Nufilmuota ir nufotografuota pažeidimų vieta perduota į Žemę, kur specialistai aiškinosi remonto galimybes. Nuspręsta ilgai nelaukiant sutaisyti Saulės baterijas, o remonto operacija pradėta vykdyti šeštadienį 10 val. Grinvičo laiku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors kitų TKS turimų saulės baterijų užtenka, kad būtų galima gauti stočiai reikiamą energijos kiekį, gedimą būtina pašalinti iki tol, kai į orbitą šių metų gruodį ir kitų metų sausį bus nugabenti du nauji Japonijos ir Europos moduliai, kuriems reikės daugiau elektros energijos.

Primename, jog TKS plėtra ir yra pagrindinis dabartinės "Discovery" misijos uždavinys. "Discovery" misija spalio pabaigoje nuskraidino naują modulį TKS, kuri yra atnaujinta jau 60 proc. Misijos metu prie stoties prijungtas naujasis modulis "Harmony" - pirmasis naujas elementas gyvenamojoje stoties erdvėje nuo 2001 metų. Jis tarnaus kaip jungties mazgas naujoms Europos ir Japonijos mokslo laboratorijoms, kurias planuojama paleisti gruodžio mėnesį ir 2008 metais.

TKS plėtra reikalauja didesnio energijos kiekio. Be to, didelės energijos sąnaudos sunaudojamos susijungimo metu su daugkartinio naudojimo erdvėlaiviu, sveriančiu apie 2000 kg. Tad saulės baterijų remontas buvo labai reikalingas ne tik TKS plėtrai, bet ir apskritai, saugiai jos ekploatacijai.

Remonto darbai patikėti Amerikos astronautams Scottui E.Parazynskiui (Skotas E.Parazinskis) ir Douglui H.Wheelockui (Daglas H.Vylokas). Operacijos metu jie išėjo į atvirą kosmosą ir suremontavo apgadintą saulės bateriją.

E.Parazynski penkiomis sąvaržomis sutvirtino suplėšytą TKS saulės baterijos dalį, pranešė NASA Johnsono (Džonsono) kosmoso centro budėtoja.

"Astronautas Scottas Parazynski baigė sutvirtinti suplėšytas saulės baterijos laikančiojo mechanizmo dalis. Tai pirmoji pagrindinės šio išėjimo į atvirą kosmosą užduoties dalis", - pridūrė ji. Pasak Centro budinčiosios darbuotojos, dabar S.E.Parazynski turi įsitikinti, kad viskas padaryta taip, kaip planuota, ir sutvirtintos dalys tvirtai laikys.

S.E.Parazynski, atlikęs sudėtingiausią darbo dalį, keturias valandas trukusios operacijos rezultatus apibūdino vienu žodžiu: "Puiku!".

S.E.Parazynski apžiūrėjo apgadintą sparną ir sutvirtino jį savos gamybos kilpomis, arba, pasak NASA inžinierių, "sąsagomis". Dabar saulės bateriją galima visiškai išskleisti ir pritvirtinti tokioje padėtyje.

46-erių S.E.Parazynski turi didelę išėjimų į atvirą kosmosą patirtį, tad NASA specialistai nedvejodami patikėjo jam tokią atsakingą užduotį. D.H.Wheelockas padėjo jam nuo TKS platformos.

Pažeistus mechanizmus veikia didesnė kaip 100 voltų įtampa, todėl skafandras ir įrankiai, kuriais naudojosi astronautas, buvo apvynioti trigubu izoliacinės juostos sluoksniu.

Tai dar ne paskutiniai TKS plėtros darbai. Kol bus baigtos TKS statybos, atsieisiančios 100 mlrd. dolerių, NASA planuoja surengti dar 11 statybinių misijų ir du aprūpinimo skrydžius. NASA šiuos darbus turi užbaigti per trejus metus, kol bus nutrauktas dabartinės erdvėlaivių flotilės eksploatavimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)