Aptiktas neaiškios kilmės TKS gedimas  (0)

JAV astronautai, vykdydami STS-120 misiją, atiliks penkis planinius išėjimus į atvirą kosmosą. Apie pirmąjį mes jau rašėme, dabar gi tenka pakalbėti apie antrąjį išėjimą į kosmosą, pasibaigusi netikėtais rezultatais - astronautai aptiko Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) saulės baterijos dešinįjį "sparną" laikančios sistemos (starboard Solar Alpha Rotary Joint) gedimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sekmadienį per išėjimą į atvirą kosmosą astronautui Danieliui Tani (Danieliui Taniui) buvo pavesta išsiaiškinti vibracijos, keisto garso ir įtampos stiprumo pakitimų laikančiame mechanizme priežastis. Kai D. Tani nuėmė nuo agregato apsauginį gaubtą, mechanizme rado didelį kiekį neaiškių drožlių. Pagal pirminę apžiūra panašu, jog tai metalo drožlės.

Keistųjų dalelių kiekis buvo pakankamai didelis, tad visko paprastai išvalyti nepavyko. Astronautas specialia lipnia juosta surinko šios medžiagos pavyzdžius, kurie bus perduoti į Žemę tolesniems tyrimams. Kaip sakė NASA atstovas, kol kas neaišku, iš kur atsirado šių "metalo dulkių" ir ar jos yra dalis aliuminio folijos, kuria iš vidaus padengtas termoizoliacinis gaubtas.

Artimiausiu metu NASA turės nuspręsti, kada atlikti saulės baterijos dešiniojo "sparno" sukimosi mechanizmo remontą, sakė TKS skrydžio programos Nacionalinėje aeronautikos ir kosmoso erdvės tyrimo agentūroje (NASA) vadovas Mike'as Suffredini (Maikas Safredinis). Galimi keli variantai - sugedusį mechanizmą sutaisys "Discovery" įgulos nariai, ar TKS nuolatinės įgulos nariai, kurie mechanizmą remontuotų erdvėlaiviui išskridus atgal į Žemę, pažymėjo M. Suffredini.

Orbitoje yra remontui būtinų atsarginių dalių, pridūrė jis. Kaip pažymėjo NASA atstovas, šis sukimosi mechanizmas kol kas bus užfiksuotas vienoje padėtyje. Jo pagrindinė paskirtis – nukreipti baterijas į Saulę. Dabar gi, kai jo valdymas bus išjungtas, baterijų blokas bus kaip galima optimaliau nukreiptas į Saulę ir toliau gamins elektros energiją Tarptautinei kosmoso stočiai. Aišku, gaunamos energijos kiekiai bus mažesni, tačiau kaip paaiškino NASA atstovas, dėl to jokia sudėtinga padėtis stotyje nesusidarys, nes kitų ten turimų saulės baterijų užtenka, kad būtų galima gauti stočiai reikiamą energijos kiekį.

Tačiau gedimą būtina pašalinti iki tol, kai į orbitą šių metų gruodį ir kitų metų sausį bus nugabenti du nauji moduliai, kuriems reikės daugiau elektros energijos. Kol kas stočiai užtenka elektros, kurią pagamina kairiojo "sparno" baterijos.

Plačiau: Sign of damage seen in space station solar panel gear

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)