Su asteroidas kariaus ir Rusija  (4)

Rusijos kosmoso agentūra „Роскосмос“ pristatė planuojamų veiklų sąrašą iki 2040 metų. Joje kalbama apie visus pagrindinius Rusijos planus kosmose, tačiau išskiriamos keturios prioritetinės kryptys – baigti Rusijos segmento konstravimą Tarptautinėje Kosminėje Stotyje (TKS), įvykdyti skrydžius į Mėnulį ir Marsą bei turbūt pats ambicingiausias tikslas – sukurti efektyvų visos planetos apsaugos šydą nuo asteroidų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

TKS segmento konstravimą Rusija nusiteikus užbaigti iki 2015 metų. Iki šio datos planuojama patobulinti kosminių skrydžių technologijas ir pasirengti likusių užduočių įgyvendinimui. Rusai tikisi, jog TKS eksploatavimas bus pratęstas iki 2020 metų.

Kas liečia skrydžius į Mėnulį – jie taip pat laikomi prioritetinėmis kryptimis ir planuojami vykdyti po 2015 metų, kuomet bus atlikti visi inžinieriniai kosminių laivų patobulinimai. Pilnai įvaldyti kosminius skrydžius į Mėnulį planuojama iki 2025 metų. Nuo 2025 iki 2035 metų planuojama Mėnulyje įrengti nuolatinę bazę. Nors Mėnulio „okupacijos“ tikslai ir nutylimi, tačiau neabejotinai vienas iš jų – helis energijos šaltiniams.

Po 2035 metų planuojamas pilotuojamas skrydis į Marsą. Tačiau dabartiniame etape šis tikslas nedetalizuojamas.

Nuo 2015 metų tikimasi pradėti vykdyti ir paskutinį strateginį kosminės programos tikslą – Žemės planetos apsaugos šydo kūrimą nuo asteroidų. Tokiam kilniam, bet labai jau ambicingam tikslui, vėlei pasitarnavo tas pats Apophio asteroidas – 2009 metais jis prie Žemės praskris tik per 40 tūkstančių kilometrų atstumą, tačiau susidūrimo tikimybė yra labai maža. Tačiau 2036 metais jis vėlei priartės prie Žemės ir šįsyk susidūrimo grėsmė labai išaugs. Apie tai mes jau rašėme straipsnį. Rusijos kosminė agentūra ne pirmutinė, nusiteikusi savomis jėgomis sunaikinti šį pavojų – tą patį rengiasi daryti ir NASA. Tikėtina, jog prie šios kompanijos prisijungs ir kitos supervalstybės. Visgi geriausia būtų, jog tokie didvyriški nacionaliniai planai virstu draugišku Žemės valstybių bendru gynybiniu projektu.

Ši programa kol kas neturi patvirtinto finansinio plano, tad kai kurie tikslai dar gali koreguotis.

Plačiau: Роскосмос спасет Землю от астероидов

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)