Naujoji planeta XO-3b verčia iš naujo nustatyti ribas tarp didelių planetų ir raudonųjų nykštukių  (0)

Astronomai aptiko keistą planetą, kurios masė daugiau nei 13 kartų viršija Jupiterio masę. Naujasis radinys sukasi aplink žvaigždę su mažesniu nei 4 dienos periodu. Planeta aptikta vykdant bendrą astronomų mėgėjų ir profesionalų projektą "XO Project". Ši netradicinė planeta pavadinta XO-3b. Kuo gi ji keista?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

XO-3b daugeliu aspektų yra gana keistas objektas. Visų pirma tai pati didžiausia žinoma planeta, kuri išsidėsčiusi taip arti žvaigždės. Ir antra - dėl tokios mažo atstumo iki žvaigždės astronomai tikėjosi, jog jos orbita bus apvali. Tačiau ir tai nepasitvirtino - nustatyta eliptinė orbita.

Atradimas pasitarnavo kaip alyva įpilta į ugnį. Viskas dėl išsiskiriančių nuomonių, kada kosmoso kūną reiktų vadinti raudonąją nykštuke, o kada didele planeta. Ši riba vis dar diskusijų objektas, o surastoji planeta kaip tyčia pataiko į patį viduriuką tarp dabar nusistovėjusių ribų. O kai kuriais atvejais netgi viršyja raudonųjų nykštukių masę.

Raudonieji nykšukai yra pernelyg dideli, kad juos būtų galima priskirti planetoms. Tačiau jas pavadinti žvaigždėmis irgi negalima, nes jų temperatūra neviršyja kritinės, nuo kurios ima vykti termobranduolinės reakcijos ir vandenilis virsta į helį. Nevykstant termobranduolinei reakcijai žvaigždė tolygiai nešviečia ir intensyviai nespinduliuoja šilumos, tad ir nelabai tinka tikros žvaigždės statusas.

Tačiau yra raudonųjų nykštukių, žymiai mažesnių už naująją planetą. Pavyzdžiui Kentauro Proksima (Proxima Centauri) – žvaigždė Kentauro žvaigždyne, artimiausia Saulei (už 4,22 šviesmečių – 270 000 kartų toliau nei atstumas nuo Žemės iki Saulės). Tai raudonoji nykštukė, 1/7 Saulės diametro dydžio arba 1,5 karto didesnė už Jupiterį. Tuo tarpu XO-3b už Jupiterį sunkesnė daugiau nei 13 kartų...

Daugiau apie įvairių kosmoso kūnų dydžius galite sužinoti peržiūrėję šią video medžiagą.


Parengta pagal:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: