Raudonieji keturkampiai ūkai  (1)

Astronomai surado jau ir antrąjį keistą ūką, kuris iš Žemės žiūrint atrodo kaip taisyklingos formos stačiakampiai. Jis pavadintas Raudonuoju kvadratu. Šį neįprastai tasyklingos formos darinį šalia mirštančios žvaigždės MWC 922 aptiko Kornelio universiteto astronomai Piteris Tathilas (Peter Tuthill) ir Džeimsas Loidas (James Lloyd). Palomaro observatorijos teleskopu keistasis ūkas buvo nufotografuotas Gyvatės žvaigždyne.

Šį neįprastai tasyklingos formos darinį šalia mirštančios žvaigždės MWC 922 aptiko Kornelio universiteto astronomai Piteris Tathilas (Peter Tuthill) ir Džeimsas Loidas (James Lloyd). Palomaro observatorijos teleskopu keistasis ūkas buvo nufotografuotas Gyvatės žvaigždyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl ūkas atrodo tarsi keturkampis? Niekas tvirtai nežino. Vyrauja spėjimas, kad keturkampis ūkas atsirado iš centrinės žvaigždės ar kelių žvaigždžių, kurios artėdamos prie savo vystymosi pabaigos dėl nežinomų priežasčių išpūtė iš savęs dujų piltuvus, kurie ten pūpso beveik tiksliai vienas priešais kitą. Visai atsitiktinai ūką MWC 922 mes nuo Žemės matome iš šono, todėl piltuvai atrodo tarsi keturkampis. Tai, kad ten gali būti piltuvai, patvirtina ir iš centro styrantys stipinai, kurie, galimas dalykas, iš tikrųjų išsidėstę piltuvų sienelėse. Astronomai spėlioja, kad iš kito šono žiūrėdami į šį ūką matytume vaizdą, panašų į milžiniškus supernovos 1987A žiedus, o tai galėtų reikšti, kad MWC 922 viduje tūnanti žvaigždė vieną diena irgi gali sprogti kaip supernova. Džeimso Loido nuomone, taisyklinga objekto forma leidžia teigti, kad žvaigždės aplinka labai rami – joje nėra nei žvaigždžių vėjo, nei turbulentinių srautų. Astronomų teigimu, Raudonasis kvadratas yra didžiausias tokio tipo simetriškas objektas Visatoje. Savo tobula forma jis pranoksta 2004 metais atrastą Raudonąjį stačiakampį Vienaragio žvaigždyne, išsidėsčiusį aplink 9-jo ryškio žvaigždę HD 44179. Žvaigždė yra B8 spektr. klasės žvaigždė su dideliu matalų deficitu, greičiausiai pragyvenusi asimptotinės milžinių sekos stadiją.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: