"Tamsioji galaktika" - teorija virsta realybe  (0)

Mokslininkai aptiko pirmąją galaktiką, kurioje nėra nei vienos žvaigždės. Nors galaktika VIRGOHI21 patraukė mokslininkų dėmesį dar 2000 metais, tačiau tik dabar paaiškėjo, kad ji yra taip vadinama „tamsioji galaktika“. Savo dydžiu keistasis darinys prilygsta įprastoms galaktikoms, tačiau yra sudarytas vien tik iš tamsiosios materijos. Jo buvimą išdavė tik neutralaus vandenilio spinduliavimas ir gravitacijos jėga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kornelio universiteto mokslininkų vadovaujamos tarptautinės astronomų komandos atrastoji galaktika nuo Žemės nutolusi santykinai netoli – apie 50 milijonų šviesmečių. Mokslininkų manymu, galaktiką sudaro tikjuodoji materija. Jeigu tolesnių tyrimų metu nepavyks joje aptikti jokių objektų, tai dar kartą patvirtins dabartinį Visatos modelį, pagal kurį tokios galaktikos privalo egzistuoti.

Aišku, tirti tokias bežvaigždes galaktikas nėra paprasta. Pasinaudoję teleskopu WSRT (Westerbork Synthesis Radio Telescope), specialistai sugebėjo tiksliai nustatyti šios galaktikos ribas. Papildomi orbitiniu Hubble teleskopu gauti duomenys parodė, kad galaktikoje VIRGOHI21 nėra ne tik žvaigždžių, bet ir materijos mums įprasta prasme. Kaip rodo paskutiniai duomenys, „tamsiosios galaktikos“ masė yra maždaug 100 mlrd. Saulės masių. Tai tokia didelė masė, jog jei tai būtų normali galaktika, ją būtų galima lengvai stebėti mėgėjišku teleskopu – ji tiesiog skęstų žvaigždžių šviesoje. Dabar šiame masyviame ir paslaptingame objekte net Hubble teleskopas neįžvelgė nieko, išskyrus tamsą.

Visgi, tokios galaktikos egzistavimas iki šiol tebuvo grynai teorinė galimybė. Todėl astrofizikai nesiskubino daryti išvadų ir pastaruosius 7 metus atliko visus įmanomus stebėjimus ir testus – tačiau neaptiko visiškai nieko, kas primintų nors kokį pažįstamą Visatos kūną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)