Kuriamos pigios biodegraduojančios medžiagos  (6)

Kasmet vien tik į JAV sąvartynus patenka apie 30 milijardų įvairiems gėrimams skirtų plastmasinių butelių. Tai - didžiulė aplinkosaugos problema visame pasaulyje. Tačiau jei Misūrio Mokslo ir Technologijų Universiteto tyrimai pasiteisins, ateities plastmasiniai buteliai praėjus keturiems mėnesiams po panaudojimo tiesiog... išnyks. Nors įvairios kompanijos jau parduoda skirtingus biodegraduojančius polimerus, tokie produktai dažnai yra per daug brangūs, prastos kokybės arba sukurti tik siauroms taikymo sritims. Dėl šios priežasties mokslininkų komanda bando išsiaiškinti, kaip panaudojant įvairius organinius užpildus sumažinti tokių plastikų kainą ir padaryti juos tinkamus plačiam panaudojimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvairios paprastos plastmasės pasižymi tiesiog nuostabiu patvarumu - natūraliomis sąlygomis jos gali išlikti praktiškai neribotą laiko tarpą. Kaip tik šis patvarumas ir yra ta priežastis, dėl ko pasinaudoję plastmasiniais gaminiais mes norime jais atsikratyti. Ir atsikratyti ne bet kaip, o juos visiškai pašalinti iš natūralaus gamtos ciklo, pageidautina suskaidant juos į natūralias gamtoje sutinkamas medžiagas.

Biodegraduojantys plastikai nėra naujovė, tačiau paprastai jie gan nepatvarūs ir brangūs. Misūrio Mokslo ir Technologijų Universiteto mokslininkai siekia sukurti tokią medžiagą, kuri patvarumu prilygtų šiuo metu naudojamiems analogams ir suirtų bent per ketverių mėnesių laiko tarpą. Šiuo metu jau sukurti pirminiai tokių medžiagų variantai. Priklausomai nuo medžiagos pritaikymo srities naudojami skirtingi polimerų "kokteiliai" - vienas vandens buteliams, kitas pirkinių maišeliams ir t.t. Taip pat keičiami plastmasių užpildai, kurie padidina savaiminio medžiagos susiskaidymo greitį.

Vienas galimų užpildų yra glicerolis, kuris gaunamas kaip šalutinis biodyzelino gamybos produktas. Kitas - polilaktinė rūgštis, gaunama fermentuojant krakmolą. Ji suskaidoma vos per 60 dienų, ir ji yra tinkamas kandidatas vandens buteliams gaminti. Galutinis mokslininkų siekis - sukurti plačiu mastu komerciškai panaudojamą biodegraduojantį plastiką.

Žinoma, galima naudoti plieninius butelius, medžiaginius maišus ir šiose srityse visiškai atsisakyti plastmasės, tačiau šiandieninė visuomenė morališkai nepasirengusi globaliai apsiimti tokį įsipareigojimą.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)