Namuose - apie pusę tūkstančio bakterijų rūšių  (0)

Suomijos mokslininkai suskaičiavo per pusę tūkstančio kartu su žmonėmis uždarose patalpose gyvenančių bakterijų rūšių. Mokslininkai tyrė dulkių pavyzdžius, surinktus iš dviejų skirtinguose miestuose esančių pastatų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo stebima bakterijų rūšių paplitimo dinamika ir sudėtis skirtingais metų laikais.

„Dabar žmonės didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia uždarose patalpose: namuose, mokyklose, darbo vietose. Mes nuolat esame veikiami uždarų patalpų ore sklandančių mikroorganizmų, todėl svarbu suprasti ir išsiaiškinti, kas jie tokie, kad galėtume nustatyti potencialiai keliamą pavojų“, – aiškino tyrimo vadovė, mikrobiologė Helena Rintala.

Mokslininkai aptiko didelę mikroorganizmų įvairovę, kurių didžiąją dalį sudarė bakterijos, aptinkamos pačių pastatų gyventojų kūnuose.

Analizės rezultatai parodė, kad uždarose patalpose dominavo žmonėms būdingos Staphylococcus ir Streptococcus bakterijos, gyvenančios žarnyne.

Iš viso buvo rasta daugiau nei 500 įvairių bakterijų rūšių, kurios suteikia mokslininkams platų mikroorganizmų, gyvenančių uždarose patalpose, vaizdinį.

„Iki šiol mūsų žinios apie uždarų patalpų mikroorganizmus apsiribojo daugiausia tik grybais. Šis tyrimas stipriai papildė duomenis apie bakterijų florą. Nors mes ir patenkinti tyrimų rezultatais, reikia kur kas išsamesnių stebėjimų“, – reziumavo H. Rintala.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: