Kremai nuo Saulės spindulių žudo koralinius rifus  (0)

Kruopščiai ant kūno tepamas ir jūsų kūną nuo Saulės spindulių saugantis kremas yra viena iš priežasčių, dėl ko visame pasaulyje žūva koralai. Mokslininkų tyrimai rodo, jog keturi įprastiniai kremų komponentai gali pažadinti "snaudžiančius" virusus, gyvenančius zooxanthellae rūšies dumbliuose. Šie dumbliai paprastai sudaro simbiozę su koralais, tačiau chemikalai gerokai pagreitina virusų dauginimąsi ir virusai galiausiai patenka į aplinkinį vandenį. Čia jie užkrečia koralus statančius organizmus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Zooxanthellae koralams tiekia maistą - energiją dumbliai gauna fotosintezės metu. Dumbliai taip pat nudažo koralus ryškiomis ir gyvomis spalvomis - be jų koralai išbąla ir numiršta.

Mokslininkų vertinimu kasmet į pasaulio vandenynus patenka nuo 4000 iki 6000 tonų kremo nuo Saules. Ši medžiaga dabartiniu metu kelia grėsmę maždaug 10% visų koralų populiacijų. Tyrimų vadovas Roberto Danovaro (Italija) kartu su savo kolegomis tyrė kremo poveikį koralams, surinktiems iš Ramiojo, Atlanto ir Indijos vandenynų. Rezultatai rodo, jog netgi mažyčiai šio produkto kiekiai gali aktyvuoti dumblių virusus ir tada koralas žūva per maždaug keturias dienas. Kremu nuo Saulės paveiktą koralą supančiame vandenyje buvo randama iki 15 kartų daugiau virusų nei paprastai. Tyrimuose naudoti kelių populiariausių rūšių kremai, visi jie turėjo keturis bendrus komponentus - parabeną, cinamatą, benzofenoną ir kamparo darinius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)