Arkties vandenyno salyne aptiktas didžiausio jūros grobuonio suakmenėjęs skeletas  (0)

Norvegų mokslininkai atrado suakmenėjusių liekanų, priklausiusių gigantiškiems jūrų ropliams, kurie gyveno dinozaurų laikais. Vienas iš aptiktų skeletų dėl savo milžiniško dydžio buvo pavadintas „Monstru“. Šie gyvūnai buvo patys didžiausi plėšrūnai, gyvenę tuometinėje jūroje, kuri buvo sąlyginai šalta ir gili.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

150 mln. metų senumo liekanos rastos Svalbardo salyne – Arkties vandenyne, pusiaukelėje tarp kontinentinės Norvegijos ir Šiaurės ašigalio.

Radiniai priklauso dviem išnykusių jūros roplių grupėms – pleziozaurams ir ichtiozaurams.

Oslo universiteto Gamtos istorijos muziejaus paleontologai atrado šias liekanas darbuodamiesi nuošalioje Spitsbergeno, didžiausios Svalbardo archipelago salos, vietovėje.

Vieną iš ekspedicijos vadovų Jorną Haraldą Hurumą labai nustebino didžiulis suakmenėjusių liekanų kiekis, aptinkamas vienoje vietovėje. "Mes negalima paeiti ir 100 metrų neaptikę dinozauro liekanų, - sako Jorn Harald Hurum, vienas iš ekspedicijos vadovų. Jau dabar aptikta 28 jūrų dinozaurų skeletai.

Ichtiozaurai buvo atsitiktinai panašūs į šiuolaikinius delfinus, tačiau naudojosi savo tiesia uodega stumtis vandeniu.

Pleziozaurai, kaip sakoma, panašūs į įžymiosios mitinės pabaisos, neva gyvenusios Škotijos Lochneso ežere, aprašymus. Jie plaukė irdamiesi dviem galingų plaukmenų eilėmis. Šių gyvūnų buvo dvi rūšys – viena su maža galva ir labai ilgu kaklu, o kita su didele galva ir trumpu kaklu.

Manoma, jog aptikto gyvūno ilgis siekė 8 metrus - prielaida sudaryta įvertinus milžinišką roplio kaukolę, kuri yra net 3 metrų ilgio. Plėšrūno dantys buvo ne mažesni kaip prinokę bananai.

 

Parengta pagal:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)