Tarakonai, musės ir bitės bus panaudojami kovai su terorizmu  (0)

Pentagonas išskyrė milijoną dolerių Gynybinių projektų tyrimų agentūrai ištirti naminių musių ir tarakonų elgsenai. Mokslininkų manymu, šiuos gyvius galima panaudoti kaip gyvus indikatorius aptinkant nuodingas medžiagas miesto gyvenamosiose ir tarnybinėse patalpose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių vabzdžių panaudojimas turėtų palengvinti ne tik žmonių darbus pavojingose zonose, bet ir leisti efektyviau ištirti įtartinas patalpas - musių ir tarakonų jautrumas įvairioms medžiagoms yra žymiai didesnis, nei elektroninių įtaisų. Pasak Virdžinijoje esančio Sandraugos universiteto entomologo Karen Kester, tarakonai gali aptikti bet kokias medžiagas, pavyzdžiui juodligės (labai pavojingos infekcijos, naudojamos bakteriologiniuose ginkluose) sporas arba menkiausias žmogaus DNR daleles.

Mokslininkai mano, jog gyvi biodavikliai ateityje vis dažniau bus naudojami kovoje su bioterorizmu. Šios idėjos nėra laužtos iš piršto - jau dabar atliekami tyrimai, kuriuose bandoma panaudoti bičių naturalias savybes sprogmenų aptikimui, o kai kuriuose miestuose naudojamos specialios žuvys geriamo vandens užterštumui nustatyti.

Labai įdomūs tyrimai JAV mokslininkų vykdomi su bitėmis, siekiant jas išmokinti aptikti sprogias  medžiagas. Šiuo atveju naudojamasi standartinėmis bičių čiuptuvėlių galimybėmis, kurių pagalba bitės renka nektarą. Pagal pirminius duomenys, bitės sugeba aptikti praktiškai visų tipų sprogias medžiagas - nuo plastinių sprogmenų C4 iki artilerijos parako, naudojamo mėgėjiškuose bombose. Tiesa, dar neišspręstas nei bičių, nei personalo dirbsiančio su jomis apmokymo problemos. Taip pat neaišku, kaip reiks bitutes transportuoti į įvairias tyrimų vietas. Tikėtina, jog mokslininkai nelabai jaudinosi ir dėl pačių bičių reakcijos į joms planuojamą seklių vaidmenį - įvertinant jų stiprų natūralios gyvensenos instinktą, tokie "eksperimentai" gali sukelti pernelyg didelį stresą.

Tenka pastebėti, jog mokslininkai pamažu ima grįžti nuo technologijų tobulinimo prie natūralių gamtos išteklių. Aišku tai pasireiškia ne visose sferose, ne visose to ir reikia. Bet tikėtina, jog žmogus stengdamasis išrasti eilinį technologinį problemos sprendimą tiesiog nemato žymiai geresnio "natūralaus" pačios gamtos parūpinto sprendimo varianto. Tuo labiau, jog technologijos dar negreit pavys ir pralenks gyvų padarų natūralius sugebėjimus.


 

Parengta pagal:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: