Gimė viltis Kinijoje išsaugoti amūrinius tigrus  (1)

Nykstančių retų gyvūnų tema tūrbūt dar ilgą laiką bus pakankamai aktuali - pernelyg intensyvi žmogaus ūkinė veikla jiems sukelia didelius pavojus. Prieš kelis mėnesius mes rašėme apie liūdną amūrinių leopardų padėtį tolimuosiuose Rusijos rytuose, dabar tenka pakalbėti apie amūrinius tigrus. Pereito šimtmečio viduryje pasaulyje tebuvo 40 amūrinių tigrų (lot. Panthera tigris altaica), tad ši tigrų rūšis buvo laikoma beveik išnykusia. Tačiau yra gerų žinių. Tigrų veisimo centras Kinijos provincijoje Hengdaohezi pranešė, kad nuo šių metų kovo mėn. centre jau gimė 84 amūrinių tigrų jaunikliai. Mokslininkai tikisi, kad tai bus pirmieji svarbūs žingsniai Kinijoje gelbėjant amūrinius tigrus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos informacijos agentūra „Xinhua“ praneša, kad visi tigriukai jaučiasi gerai. Be to, anot Hengdaohezi tigrų veisimo centro specialistų, 13 tigrių šiuo metu laukiasi, ir jos turėtų rudenį atsivesti dar 20–30 tigriukų. Oficialūs Liu Dan atstovai patvirtino, kad planuojama išauginti ir paleisti į laisvę maždaug 600 amūrinių tigrų.

Amūrinis tigras, gyvenantis Amūro upės baseino miškuose, kitaip vadinamas usūriniu arba mandžūriniu tigru, laikomas stambiausiu kačių šeimos atstovu. Suaugęs amūrinis tigras sveria daugiau kaip 250 kg, neretai ir iki 300 kg, jo ilgis 2,7–3,8 m, o aukštis – 105–110 cm.

Dabar natūralioje aplinkoje Kinijoje tėra 20 tigrų. Daugiau jų gyvena Tolimuosiuose Rytuose Rusijoje – maždaug 500. Pasaulio laukinės gamtos fondo (World Wildlife Fund, WWF) atstovo Aleksejaus Vaismano teigimu, Rusijoje tai didžiausias galimas tigrų skaičius, kuris nesutrikdo mitybos grandinės.

Šių metų balandžio mėn. Pasaulio laukinės gamtos fondas informavo, kad amūrinių tigrų populiacija Rusijos rytuose dabar yra gausiausia per pastaruosius 100 metų, tad didžiausioms pasaulio katėms jau nebegresia išnykimas. Tačiau dabar ne ką mažiau svarbu atkurti Kinijos amūrinių tigrų populiaciją.

Šis tigras beveik išnaikintas dėl gražaus kailio ir plataus naudojimo Rytų netradicinėje liaudies medicinoje. Dėl miškų kirtimo naikinama natūrali tigrų gyvenamoji aplinka, ir tai taip pat neabejotinai skatina jų išnykimą. Tačiau didžiausia grėsmė šiems tigrams kyla dėl kinų brakonierių. Kinijoje tikima, kad amūrinių tigrų kaulai turi gydomųjų galių, todėl ten jie labai vertinami ir aktyviai medžiojami. „Šio tigro skeletas Kinijoje kainuoja per 5 tūkst. JAV dolerių“, – pažymėjo A. Vaismanas.

Amūriniai tigrai įrašyti į Tarptautinę raudonąją knygą, tad nuo XX a. paskutiniojo dešimtmečio vidurio WWF atstovai dėjo daug pastangų, kad įtikintų Rusijos vadovus imtis šių tigrų populiacijos saugojimo ir atkūrimo darbų. 2005-ųjų žiemą tapo žinoma, kad padėtis pasikeitė į gerąją pusę ir amūriniams tigrams Rusijoje nebegresia išnykimas. Tada WWF atliko nuodugnų amūrinių tigrų populiacijos skaičiavimą Primorjės ir Chabarovsko srityse Rusijos rytuose.

Tačiau nepaisant šių gerų žinių, dar per anksti džiaugtis. Amūriniams tigrams vis dar gresia didelis brakonierių ir miškų kirtimo keliamas pavojus, tad šiems gyvūnams būtina žmogaus globa.

Tikėkimės, jog po kiek laiko atgis viltis ir amūriniams leopardams...

 

Šaltinis: MokslasPlius

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: