Dramblių telefonas - žemės vibracijos  (0)

Drambliams nereikia mobiliojo telefono, kad įspėtų apie pavojų saviškius už kelių kilometrų, praneša svetainė „Science Now“.

JAV Stenfordo universiteto elgesio ekologė Ketlin O. Rodvel prieš trejus metus atrado, kad Afrikos drambliai bendrauja vieni su kitais per antžemines vibracijas, kurios sklinda kelis kilometrus – maždaug taip pat toli, kaip mums girdimi garsai. Vibracijas gyvūnai ir skleidžia, ir atpažįsta straubliais, kuriuose, kaip ir pėdose, yra virpesiams jautrių ląstelių. Mokslininkė Namibijoje kelis kartus stebėjo dramblių grupes, kurios staiga sustodavo, pasvirdavo ant pėdų galų ir spausdavo straublius prie žemės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime K. Rodvel nusprendė išsiaiškinti, ar gyvūnai skiria apie pavojų pranešančių vibracijų šaltinius. Su kolegomis mokslininkė įrašė signalus, kuriuos Kenijoje ir Namibijoje skleidė su liūtais susidūrę drambliai. Tada garsai buvo konvertuoti į seismines bangas, o šios – išsiųstos atgal Namibijos drambliams. Į „kraštiečių“ signalus gyvūnai reagavo sustingdami, susispiesdami į būrį ir palikdami zoną greičiau nei įprastai. Tuo tarpu reakcija į Kenijos dramblių virpesius buvo kur kas santūresnė.

Mokslininkai nežino, kodėl drambliai į pavojaus signalus reagavo skirtingai. K. Rodvel spėja, kad priežastis yra ne „dialektų“ skirtumai, kadangi signalų dažnis ir trukmė buvo panašūs. Pasak tyrėjos, labiau tikėtina, kad gyvūnai pasitiki tik tais signalais, kuriuos skleidžia jiems pažįstami drambliai.

Šiam požiūriui pritaria San Fransisko elgesio biologas Žanas Rendalas, Mokslininkas šiuo metu tiria kengūrines žiurkes, kurios „susikalba” belsdamos pėdomis. Ž. Rendalo teigimu, reagavimas tik į patikimus šaltinius gali padėti drambliams išvengti papildomų energijos sąnaudų dėl „netikro pavojaus“.

Šaltinis: Erdvėlaivis Žemė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: