Žingsnis link jaunystės eliksyro: mokslininkai surado būdą kaip atjauninti odą  (9)

Amžinosios jaunystės eliksyras – skamba kaip pasaka, tačiau kas to nėra girdėjęs? Jau nuo seno įvairaus plauko alchemikai ir šamanai bandė sukurti organizmą atjauninančius preparatus. Deja, bet nesėkmingai. Negalima sakyti, jog mokslui tai pagaliau pavyko, tačiau šia linkme pagaliau žengtas didelis žingsnis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol kas eksperimentuose dalyvavo ne žmonės, o tik nuolatinės mokslinių eksperimentų „dalyvės“ – pelės. Mokslininkams pavyko pelės odoje sukelti priešingus senėjimui procesus – tai pasiekta blokavus vieno specifinių baltymų veiklą. Po to kai buvo dviem savaitėm „išjungtas“ senėjimo baltymas, Kalifornijos tyrėjų atlikta analizė parodė, jog dvejų metų pelės oda įgijo tokį patį genetinį profilį kaip ir naujagimės pelytės.

Tyrėjų blokuotasis baltymas NF-kappa-B veikia kaip reguliatorius, lemdamas daugelio genų aktyvumą. Grupės vadovas Howardas Changas sakė, jog atradimas remia teoriją, kad senėjimas yra genetinių pasikeitimų, o ne tiesiog „nusidėvėjimo“ rezultatas, bei rodo, kad atitinkamus pokyčius vėliau galima atitaisyti. Įsivaizduojate, senėjimas ne tik gali būti sustabdomas, bet netgi „pasukamas“ priešinga linkme – organizmas savaime atsinaujina nusenusias ląsteles.

Ar tai reiškia, jog raukšlės ir senstanti oda lieka praeitis? Toli gražu – mokslininkai pabrėžė, jog nepanašu, kad atradimas taptų „jaunystės fontanu“, tačiau jis galėtų padėti vyresniems žmonėms žaizdas išsigydyti taip pat greitai, kaip tada, kai jie buvo jauni. Tad pasak mokslininkų, tyrimas greičiausiai padės sukurti geresnius senesnių žmonių gydymo metodus.

Atrodo toks paprastas būdas tapti nemirtingais – viskas valdoma tiesiog genetiniame lygyje. Tačiau kodėl natūralios evoliucijos eigoje šie genai „įjungia“ senėjimo procesus? Kažkas tokio yra, ko galbūt mokslininkai dar nepastebėjo. Todėl tyrinėtojai taip pat pabrėžė, kad gali būti, jog pasinaudoję atradimu „jūs gyvensite ilgiau, bet kokio nors kito dalyko kaina“. Kokio – tą dar teks išsiaiškinti. Tačiau tas faktas, jog žmogaus fiziologija stipriai susijusi su vidiniais, mokslui nelabai apčiuopiamais dalykais, jau kaip ir įrodytas.

Dar galite paskaityti ir apie panašius organizmo audinių gydymo metodus panaudojant kamienines ląsteles – du išsamūs straipsniai: čia ir čia. Taip pat nepamirškite pasidomėti vienu iš didžiausių šio dešimtmečio medicinos pasiekimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: