Senovės graikų kompiuteris tebesaugo paslaptis  (14)

Naujausi tyrimai leidžia daryti prielaidą, kad Viduržemio jūroje nuskendusiame laive rastas mechanizmas, neretai vadinamas priešistoriniu kompiuteriu, yra susijęs su Archimedu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įdėmiai ištyrę iki mūsų dienų išlikusį senosios Graikijos technikos stebuklą, kurį priimta vadinti Antikiteros mechanizmu, mokslininkai nustatė, kad šis įrenginys ne tik apskaičiuodavo saulės užtemimus, bet ir veikė kaip kalendorius, nurodantis keturmečius Olimpiadų – šiuolaikinių Olimpinių žaidynių – ciklus, rašo dienraštis „The New York Times“.

Naujieji Antikiteros mechanizmo tyrimų rezultatai, apie kuriuos pranešė žurnalas „Nature“, taip pat atskleidžia, kad jo idėja kilo Korinto kolonijose – galbūt Sicilijos Sirakūzuose. Pasak mokslininkų, tuo remiantis galima daryti prielaidą, kad vienaip ar kitaip prie šio prietaiso kūrimo galėjo būti prisidėjęs Archimedas.

Archimedas, gyvenęs Sirakūzuose ir miręs 212 m. prieš mūsų erą, išrado planetariumo mechanizmą Mėnulio ir kitų tuo metu žinomų planetų judėjimui apskaičiuoti, o po to parašė iki mūsų dienų neišlikusią knygą apie astronominius mechanizmus. Anksčiau, remiantis kai kuriais duomenimis, Antikiteros mechanizmas – sudėtingas mechaninis prietaisas su krumpliaračiais ir apskritosiomis skalėmis – buvo siejamas su Rodo sala ir senovės graikų astronomu Hiparchu, tyrinėjusiu Mėnulio judėjimo orbitinius pokyčius.

Antikiteros mechanizmas, kartais vadinamas pirmuoju analoginiu kompiuteriu, buvo daugiau nei prieš šimtą metų surastas netoli nedidelės Antikiteros salos į šiaurę nuo Kretos nuskendusiame laive, rašo „The New York Times“. Anksčiau mokslininkai nustatė, kad prietaisas galėjo būti pagamintas 140 – 100 m. pr. m.e. Ir tik dabar, panaudojus didelės raiškos vaizdo modeliavimo sistemas ir 3D rentgeno tomografiją, specialistams pavyko perskaityti užrašus ant prietaiso paviršiaus ir atkurti bronzinių krumpliaračių funkcijas. Naujausių tyrimų įranga leido aiškiai įžiūrėti skales užpakalinėje prietaiso pusėje, taip pat ir visų 12 antikinio kalendoriaus mėnesių pavadinimus.

„Nature“ paskelbtame straipsnyje matematiko ir kinematografininko Tony Freetho, atstovaujančio Kardife (D. Britanija) veikiančią „Antikythera Mechanism Research Project“ tyrėjų grupę, vadovaujamos mokslininkų komandos nariai pastebi, kad mėnesių pavadinimai, kad ir kaip netikėtai tai gali pasirodyti, yra korintietiškos kilmės. Tai leidžia kelti hipotezę apie su Archimedu susijusį paveldą.

Mokslininkų teigimu vadinamojo metoninio kalendoriaus mėnesių pavadinimai anksčiau nebuvo žinomi. Šis kalendorius, o taip pat kitos žinios, apie kurias galima spręsti iš užrašų prietaiso paviršiuje, liudija apie senovės Babilono astronomijos įtaką graikams. Babiloniečiai tokiu kalendoriumi naudojosi mažiausiai nuo V a. pr. m .e.

Daktaras T. Freethas dienraščiui paaiškino, kad metoninis kalendorius buvo sukurtas tam, kad būtų galima susieti Mėnulio mėnesių trukmę su Saulės metais. 12 Mėnulio mėnesių kartu paėmus yra maždaug 11 parų trumpesni už vienerius Saulės metus, tačiau 235 Mėnulio mėnesiai tiksliai atitinka 19 metų.

„Remiantis tuo galima sudaryti dirbtinį matematinį kalendorių, sinchronizuotą ir su Saulės, ir su Mėnulio kalendoriais“, - sakė matematikas.

Tyrėjų teigimu Antikiteros mechanizmo ryšys su korintiečiais buvo netikėtas, nes visas kitas nuskendusio laivo krovinys iš visko sprendžiant buvo gabentas iš rytinės Viduržemio jūros dalies – Rodo ir Pergamo. „Nature“ paskelbtame straipsnyje jie rašo, kad prietaise įrėžti mėnesių pavadinimai „praktiškai identiški“ Epyre ir Ilyrijoje – senovės Graikijos šiaurės vakarų srityse, o taip pat Korfu saloje rastų kalendorių mėnesių pavadinimams. Septynių mėnesių pavadinimai liudija apie galimas sąsajas su Sirakūzais.

Užrašai taip pat atskleidė, kad viena iš prietaiso skalių buvo naudojama senovės graikų pasaulio Žaidynių datoms pažymėti. Tyrėjų teigimu jos buvo rengiamos kas 4 metus ir buvo laikomos graikų chronologijos struktūriniu pagrindu.

„Daugelis mechanizmo paslapčių iki šiol neįmintos“, – sakė daktaras T. Freethas. Mokslininkai ir istorikai pažymi, kad kol kas nėra aišku, koks buvo šio mechanizmo vaidmuo senovės graikų technikos raidoje. Antikinėje literatūroje kelis kartus minimi panašūs prietaisai, pavyzdžiui, Cicerono raštuose yra Archimedo sukurto prietaiso aprašymas. Tačiau iš nuskendusio laivo 1901 m. ištrauktas mechanizmas yra vienintelis, išlikęs iki mūsų dienų, rašo „The New York Times“.

Čia galite peržiūrėti "Nature" portale publikuotą video reportažą apie Antikiteros  mechanizmo tyrimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: