Mokslinės ekspedicijos siužete kadrai iš filmo „Titanikas“  (5)

Apie tai, jog ne visada reikia tikėti internetiniais šaltiniais – dauguma internautų puikiai žino. Tačiau kartais efekto tikslais teisingus faktus paaukoja ir pripažintos žiniasklaidos priemonės. Šįkart tokį skandalingą atvejį sugebėjo išsiaiškinti 13 metų suomių berniukas, žiūrėdamas Reuters video reportažą apie rusų ekspediciją po Arkties vandenyno dugną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turbūt žinote, jog šiomis dienomis Rusija tapo pirmąją valstybe, pasiekusia Arkties vandenyno dugną. Šį įvykį vietoje filmavo net trys pagrindiniai Rusijos telekanalai. Batiskafų "Мир" nuleidimo dieną įvykius reportažą iš įvykio vietos filmavo telekanalas „Rusija“ ("Россия"). Reportažo metu žiūrovai matė kadrus po vandeniu – kuomet vienas iš batiskafų nusileido ant dugno. Šie video vaizdai pasklido po visą pasaulį – naujienų agentūra Reuters pagal sutartį šį reportažą parodė savo žiūrovams.

Reportažo metu kairiajame ekrano kampe einantys titrai tvirtino, jog žiūrovas mato „Šiaurinių ledynų vandenyną“, o korespondentas tuo metu kalbėjo: „kuomet pirmasis batiskafas pasiekė 300 metrų gylį, į dugną imtas leisti antrasis aparatas, valdomas J. Černiavo (Евгением Черняевым). Šį reportažą stebėjusiam vienam suomių berniukui iškilo klausimas, kas tuo metu filmavo pirmąjį batiskafą, jei antrasis dar tik leidosi žemyn?

Turbūt nieko keista, jog šią „smulkmenišką“ klaidą pastebėjo būtent suomiai – juk šie batiskafai kaip tik ir buvo pagaminti Suomijos firmoje Rauma-Repola Oceanics. Tad naujienas sekantys žiūrovai žinojo tokių aparatų galimybes ir tai, jog tokiame gylyje net visagalei televizijai nepavyktų be aparatūros nuleisti slapto operatoriaus. Tad kame čia paslaptis?

Kuomet gandai pasiekė Ilta-Sanomat redakcijos ausis, jie parodė šį siužetą universiteto mokslininkams, kurie greit išsiaiškino video klastotę. Pasirodo, siužetas buvo sumontuotas iš Džeimso Kamerono filmo „Titanikas“ ištraukų. Viską palengvino dar ir tas faktas, jog Kameronas filmo kūrimui apie legendinį Atlanto vandenyne paskendusį laivą naudojo būtent tuos pačius batiskafus.

Netyčia į media skandalą įvelta tarptautinė naujienų agentūra Reuters buvo priversta atsiprašinėti savo žiūrovų ir aiškinti, konkrečiai iš kur buvo gauti šie kadrai. Tuo tarpu telekanalas "Россия" komentuoti įvykius atsisako.

Turbūt nereikia abejoti, jog tai nėra vienintelis ir kažkuo išsiskiriantis atvejis. Tiesiog jis buvo „iššifruotas“ tarptautiniu mastu, tad sukėlė didesnę diskusijų audrą. Tačiau neverta abejoti, jog efekto naudai tam tikrą „melą“ sau leis ne viena televizija. Moksliniai tyrimai savo eigoje labai retai būna patrauklūs skubančiam žiūrovui, nebent juos gerokai „pamodifikuojama“...

Šaltinis: Скандал: российское ТВ под видом репортажа из полярной экспедиции показал кадры из "Титаника"

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (5)