Paaiškėjo ryškaus sprogimo Visatoje detalės (Video)  (6)

Masyvių žvaigždžių gyvenimas paprastai baigiasi galingu sprogimu. Dabar gi mokslininkai nustatė, jog toks sprogimas dažnai gali būti lydimas papildomo sprogimo – savotiško „aido“. Tokios išvados priėjo astrofizikai, išanalizavę duomenis apie milžiniškos galios sprogimą, įvykusį Jaučiaganio žvaigždyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pats sprogimas buvo pastebėtas 2008 metų kovo mėnesį. Tepraėjus 15 sekundžių, kuomet sprogimą užfiksavo orbitinis teleskopas Swift, žybsnį buvo galima matyti net ir plika akimi. Reikia nepamiršti, jog iki sprogimo židinio atstumas nuo Žemės siekė 7,5 milijardus šviesmečių.

Reiškinys buvo pavadintas kodiniu vardu GRB 080319B (GRB – „gama sprogimas“). Jau pirminiai stebėjimų duomenys optiniame, gama ir rentgeno spindulių diapazone patvirtino, jog ryškų žybsnį sukėlė didžiulis žvaigždės sprogimas, tačiau galutinėms išvadoms paskelbti įrašytus stebėjimų duomenis mokslininkams dar teko išanalizuoti. Ir dabar jau pasirodė galutiniai tyrimo duomenys, paskelbti žurnale Nature.

Tai buvo ne šiaip paprastas tyrimas, o gana įspūdingų apimčių – jame dalyvavo 93 fizikai iš viso pasaulio. Pirmiausia mokslininkai pabandė įminti neįprasto žybsnio ryškumo paslaptį. Tyrimo rezultatai parodė, jog tai galėjo lemti du pagrindiniai faktoriai – sprogimo bangos kryptis ir jos sklidimo greitis.

Pasirodo, sprogimo banga buvo nukreipta praktiškai Žemės link, o kosminę erdvę ji skriejo greičiu, lygiu 99,9999% šviesos greičiui.

Papildomų orbitinio teleskopo duomenų analizė atskleidė dar vieną įdomią detalę – pasirodo, pirmasis labai ryškus sprogimas buvo lydimas kito, mažesnio sprogimo bangos. Taigi, vieno stebėjimo metu mokslininkams pavyko užfiksuoti du vienas paskui kitą įvykusius sprogimus.

Autorių nuomone, tokiu „atsikartojančiu“ sprogimu gali pasižymėti visi ryškūs gama žybsniai, tačiau tuo tvirtai įsitikinti yra sudėtinga, nes užfiksuoti panašų sprogimą yra nelengva. Šį sykį mokslininkams tiesiog pasisekė, jog sprogimo banga buvo nukreipta tiesiai į Žemę.

Jeigu tokios galios sprogimas būtų įvykęs mūsų galaktikoje, pažymi tyrėjai, jo pasekmės Žemei būtų labai skaudžios.

This item requires the Flash plug-in (version 8 or higher). JavaScript must also be enabled in your browser.

Please download the latest version of the free Flash plug-in.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)