"Neegzistuojantys" gyvūnai: mongoliškojo mirties kirmino beieškant  (10)

Vakarų mokslininkai savo darbuose mongoliškąjį mirties kirminą (angl. Mongolian Death Worm) paminėjo 1926 metais, tačiau pati informacija buvo gauna iš vietinių gyventojų, o ne tiesioginių stebėjimų metu. Manoma, jog jis turėtų būti nuo pusės iki pusantro metro ilgio. Sakoma, jog šis tamsiai raudonas "karvės vidurius primenantis" sutvėrimas savo aukas apipurškia geltonos spalvos rūgštimi, o tiems kam ypač nepavyksta, prisilietus patiria elektros šoką, kurio pakaktų kupranugariui užmušti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lotyniškas gyvūno pavadinimas - 'Allghoi khorkhoi'. Jį pirmą kartą paminėjo amerikiečių paleontologas profesorius Roy'us Chapman'as Andrews'as, rašydamas savo 1926 metais išleistą knygą "On the Trail of Ancient Man". Tačiau pačia idėja jis nebuvo visiškai tikras. Nors vietiniai gyventojai desperatiškai atpasakodavo galimo susidūrimo su kirminu pasekmes, Andrews'as rašė: "Niekas iš šiuo metu gyvenančių niekada nematė sutvėrimo, tačiau visi jie tvirtai tiki jo egzistavimu ir gali jį tiksliai apibūdinti". Tačiau tai nesustabdė kitų smalsių tyrinėtojų, perėmusių Andrews'o darbą. Vos prieš keletą metų, 2005-ais, grupelė Didžiosios Britanijos mokslininkų ir kriptozoologų praleido vieną mėnesį atšiaurioje Gobio dykumoje, ieškodami mitinio gyvūno. Nors jiems teko kalbėtis su daugybe vietinių mongolų, kurie visi kaip vienas pasakojo įspūdingas istorijas apie kirminą, nei vienas jų negalėjo patvirtinti, jog matė sutvėrimą savo akimis. Tačiau tų ketverių savaičių pakako, kad tyrinėtojų komandos nariai bent dalinai įtikėtų legendos realumu. Komandos vadovas Richard'as Freeman'as vėliau sakė: "Kiekvienas pašnekovas ir kiekviena istorija apibūdina tiksliai tą patį dalyką - rusvai rudą kirminą primenančią gyvatę, apytiksliai dviejų pėdų ilgio ir dviejų colių storio, neturinčią aiškiai išsiskiriančios galvos ar uodegos".

Šiandien mokslininkų paieškas tęsia savamokslis kriptozoologas Ivan'as Mackerle'as. Jis keliauja po pasaulį, ieškodamas mokslinių įrodymų, leidžiančių teigti, jog gyvūnai, tokie kaip Lochneso pabaisa arba mongoliškasis mirties kirminas egzistuoja. Dar būdamas vaikas, jis skaitė rusų paleontologo Ivano Jefremovo knygas, kuriose buvo aprašyta ir legenda iš Mongolijos - apie gyvatę primenantį gyvūną, galintį užaugti iki pusantro metro ilgio, ir mistiškai užmušančio gyvūnus bei žmones dideliu atstumu, tikėtina, nuodais arba elektra.

Mackerle pasakoja: “Maniau, jog tai buvo tik mokslinė fantastika. Tačiau kai aš studijavau universitete, turėjau grupioką iš Mongolijos. Aš jo paklausiau: "Ar žinai, kas yra 'Allghoi khorkhoi'?". Laukiau, kad jis pradėtų juoktis, sakydamas, jog tai prasimanymas. Tačiau jis pasilenkė, tarsi sakydamas paslaptį, ir tarė: "Taip, žinau, tai labai keistas sutvėrimas".

Ar mongoliškasis mirties kirminas išties egzistuoja?

Mongolų įsitikinimas, jog gyvūnas yra realus, ir toliau virpins smalsius protus, tačiau kol kas empirinių duomenų apie jo egzistavimo faktą niekas nėra radęs. Tiesiog dėl visa ko prisiminkite šį gyvūną (galbūt - pasaką apie jį) ir ką jis sugeba nuveikti, jei kada tektų nukakti į Gobio dykumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(2)
(-2)

Komentarai (10)