Europiečiai planuoja skrydį į asteroidą  (6)

Didžiosios Britanijos mokslininkai ir inžinieriai derina kosminės ekspedicijos, vyksiančios į asteroidą, detales, praneša BBC. Specialistai tikisi, kad Europos kosminės agentūros globojamas skrydis, kurio metu bus siekiama paimti mėginius nuo asteroido paviršiaus, leis daugiau sužinoti apie Saulės sistemos evoliuciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai išsirinks nedideliu atstumu nuo Žemės esantį ne daugiau kilometro skersmens asteroidą į kurį išsiųs aparatą, kuris paims dulkių ir kitus mėginius.

„Mes turime išrinkti pati patogiausią kelią į ten ir atgal,“- teigė ekspedicijos programą rengiančios kompanijos „EADS Astrium“ atstovas Ralphas Kordis. R. Kordžio teigimu, būtina numatyti visas detales: suderinti skrydžio į asteroidą trajektoriją, optimizuoti kosminio aparato dydį ir jo paleidimo mechanizmą, o taip pat optimizuoti degalų naudojimą“.

Galutinis sprendimas dėl projekto tikslingumo bus priimtas po kelerių metų, o skrydis įvyks ne anksčiau nei kito dešimtmečio pabaigoje.

Asteroidai yra prieš 4,6 mlrd. metų vykusio Saulės sistemos formavimosi procese atsiradusios skeveldros. Mokslininkai tikisi, kad asteroidų tyrimas suteiks naujos informacijos apie Saulės sistemos ir Žemės formavimąsi. Skrydis į asteroidą padės išspręsti dar sudėtingesnę užduotį – nusileidimo ir pakilimo nuo nedidelio kosminio objekto, turinčio mažą gravitaciją, klausimą.

Projektas „Marko Polo“ – vienas iš nedaugelio, kuriuos Europos kosminė agentūra jau vykdo ir ateityje planuoja įgyvendinti. Š.m.rugsėjo pradžioje kosminis aparatas „Rozeta“ praskrido labai arti asteroido „Steino“ ir perdavė į Žemė šio kosminio kūno fotografijas.

2004 metais „Rozeta“ buvo paleistas į kosmosą. 2014 m. „Rozeta“ turėtų susitikti su „Čiuriumovo- Gerasimenko“ kometa. Planuojama, kad „Rozeta“ ant kometos paleis robotą, kuris padės ištirti cheminę kometos sudėtį.

Vienas svarbiausių Europos kosminės agentūros tikslų yra mėginių iš Marso gavimas, kuriuos, naudodamiesi įvairiom analitinėm technologijom, galėtų ištirti mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: