Rasta tankesnė už šviną egzoplaneta  (16)

Europos kosmoso agentūrai (ESA) priklausanti orbitinė observatorija COROT aptiko planetos dydžio kosminį kūną, skriejantį aplink kitą žvaigždę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egzotiškasis objektas nepanašus į jokią kitą iki šiol atrastą žvaigždę ar planetą. Naujai atrastas dangaus kūnas skrieja labai arti savo gimtosios žvaigždės, jo orbitinis periodas – vos 4 dienos ir 6 valandos. COROT – exo – 3b vardą gavęs kosminis kūnas yra Jupiterio planetos dydžio, tačiau jo masė – 21,6 karto didesnė už Jupiterio.

COROT observatorija aptiko keistąjį dangaus kūną stebėdama žvaigždės ryškio kitimą, kiekvieną kartą šiam objektui skriejant priešais savo žvaigždę.

„Mes labai nustebome radę tokį masyvų dangaus kūną, skriejantį taip arti žvaigždės. COROT – exo – 3b yra unikalus objektas, mes dar tiksliai nežinome jo kilmės“, – sakė daktarė Magali Deleuil iš Marselio astrofizikos laboratorijos (LAM).

Astronomai nesutaria, kokiai dangaus kūnų grupei priklauso naujasis objektas – planetoms ar rudiesiems nykštukams. Pastarieji dangaus kūnai yra vadinami „žlugusiomis žvaigždėmis“, nes jose nevyksta branduolių sintezė. Tačiau COROT – exo – 3b netinka nė vienai tradicinei klasifikacijai.

„COROT – exo – 3b gali būti labai retas objektas, kurį mums pavyko rasti atsitiktinumo dėka. Tačiau jis taip pat gali būti pirmasis, iš visos eilės, naujos rūšies planetų skriejančių aplink masyvias žvaigždes“, – sakė daktaras Francois Bouchy iš Paryžiaus astrofizikos instituto (IAP).

Jei naujasis dangaus kūnas bus pripažintas planeta, jis taps masyviausia ir tankiausia iki šiol aptikta planeta. COROT – exo – 3b pavir šius yra tankesnis už šviną, o joje atsidūręs žmogus svertų apie 4200 kilogramų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Mindaugas Pyragas
(1)
(0)
(1)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: