Kenkėjų puolamiems augalams padeda bakterijos  (0)

Ligos užpulti augalai nestovi kaip įbesti: jie gali išsiųsti „S.O.S.“ signalą į šaknis, kurios pakviečia pagalbon naudingų mikroorganizmų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokios specialistų išvados paneigia populiarų požiūrį, kad augalai yra visiškoje pro šalį keliaujančių žalingų mikroorganizmų malonėje. Mūsų žalieji draugai turi sudėtingą vidinę signalų sistemą, panašią į nervų sistemas žmonėse ir gyvūnuose. „Augalai yra daug sumanesni, nei apie juos galvojame“, – sako universiteto augalų ir dirvos mokslų profesorius Harsh Bais. Per eksperimentus laboratorijoje mokslininkai į nedidelio žydinčio augalo Arabidopsis thaliana lapus įskiepijo bakterijų Pseudomonas syringae. Per kelias dienas lapai pradėjo geltonuoti ir rodyti kitus ligos simptomus. Tačiau tie augalai, kurių šaknyse buvo įskiepyta naudingų mikrobų Bacillus subtilis, liko visiškai sveiki.

Naudodami molekulių technologijas, mokslininkai užfiksavo „pagalbos šauksmą“, kurį užkrėstas augalas siunčia šaknims. Atsakydamos šaknys išskyrė anglies turtingo chemikalo - obuolių rūgšties. Ši rūgštis pritraukia Bacillus bakterijas, kurios suformuoja apsauginį sluoksnį aplink šaknis ir turi antibakterinių savybių.

Tyrimas ne tik geriau nušviečia įdomią signalų sistemą augaluose, tačiau ir padeda suprasti, kaip grobikiškos augalų rūšys užima naujas teritorijas su mikrobų pagalba.

„Augalai negali pajudėti iš vietos, todėl vienintelis būdas jiems įgyti gerų kaimynų yra chemija“, – sako H. Bais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: