Internetas "treniruoja" mūsų smegenis  (7)

Naršymas internete didina smegenų aktyvumą ir stabdo jų senėjimą – bent jau vyresnio amžiaus žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijos universiteto mokslininkai nustatė, kad informacijos paieška internete stimuliuoja smegenų centrus, kurie yra atsakingi už sprendimų priėmimą bei loginį mąstymą. Smegenims senstant, jų ląstelėse prasideda įvairūs fiziologiniai procesai, mažinantys bendrąjį protinį pajėgumą. Seniai manoma, kad smegenis „mankštinantys“ užsiėmimai – kryžiažodžiai, dėlionės – šiuos procesus gali sulėtinti. Naujausi tyrimai rodo, kad prie šio sąrašo gali būti įrašytas ir internetas. „Tyrimo rezultatai teikia vilčių, kad tobulėjančios kompiuterių technologijos yra naudingos vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonėms“ – sako profesorius Gary‘is Smallas.

Mokslininkai atliko eksperimentą su grupe 55-76 metų amžiaus savanorių. Dalis jų buvo patyrę interneto vartotojai.

Savanoriams skaitant knygą arba naršant internetu, buvo skenuojamos jų smegenys. Paaiškėjo, kad užsiimant abiejų tipų veikla, labiausiai stimuliuojamos tos pačios – kalbėjimo, skaitymo, atminties vizualinių gebėjimų – sritys.

Tačiau naršymas internete papildomai stimuliavo ir už sprendimų priėmimą bei loginį mąstymą atsakingas smegenų sritis. Tiesa, tik patyrusiems internautams.

Lyginant su įprastiniu skaitymu, internetas reikalauja daug didesnio smegenų aktyvumo, nes žmogui reikia susiorientuoti informacijos jūroje ir paspausti reikiamas nuorodas. „Žali“ interneto vartotojai neturi patirties šioje srityje, ir galbūt todėl jų smegenis naršymas veikia siauriau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)