Mažiausias Saulės energijos elementas dydžiu prilygsta ketvirčiui ryžių grūdo  (4)

Mokslininkams pavyko sukurti patį mažiausią iki šiol pagamintą Saulės energijos elementą. Šį ketvirtadienį jų išplatintame oficialiame pranešime taip pat buvo užsiminta, jog juos sudarančią organinę medžiagą potencialiai bus galima tiesiog naudoti kaip įvairiems paviršiams skirtus dažus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol tyrinėtojams iš nedidelio elementų masyvo pavyko išgauti 11 voltų elektros įtampą. Kiekvienas masyvą sudarantis elementas dydžiu prilygsta vos ketvirčiui baltųjų ryžių grūdo. "Juos būtų galima užpurkšti ant bet kokio paviršiaus, į kurį krenta Saulės spinduliai - ant uniformos, automobilio, namo. Kadangi elementai patalpinami tirpale, jiems galima sukurti specialius purkštuvus, kuriais būtų įmanoma kontroliuoti sluoksnio storį. Arba būtų galima pagaminti specialią Saulės elementų  pastą, kurią teptuku būtų galima užtepti ant norimo paviršiaus", teigia tyrimui vadovavusi Pietų Floridos Universiteto (JAV) mokslininkė Xiaomei Jiang.

Daugelis mokslininkų komandų bando sukurti tokius Saulės elementus, kuriuos būtų praktiška taikyti kasdieniame žmonių gyvenime. Jiang laboratorijoje sukurti elementai yra pagaminti iš organinio polimero, kuris pasižymi tokiomis pat savybėmis kaip ir silicis, tačiau jį galima ištirpdyti tirpale ir juo galima padengti lanksčias medžiagas. "Pagrindiniai komponentai yra anglis ir vandenilis - medžiagos, kurių gausu gamtoje ir kurios yra draugiškos aplikai", sako mokslininkė. Dabar ji ir jos bendradarbiai tikisi patobulinti gamybos procesą ir padidinti elementų masyvo išduodamą įtampą iki 15 voltų. Tai jie tikisi įgyvendinti per kelis artimiausius mėnesius.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)