Žmones galima identifikuoti ir pagal kvapą  (1)

Kiekvieno asmens kvapas lygiai toks pat unikalus, kaip ir pirštų atspaudai, jo „suklastoti“ neįmanoma, atskleidė JAV atliktas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Monellio Cheminių pojūčių tyrimų centro Filadelfijoje specialistai nustatė, kad individualus kvapas, kuriuo išsiskiria visi žinduoliai, išlieka nepakitęs net ir tada, kai maistui vartojami kvapnūs prieskoniai ir daržovės, pavyzdžiui, česnakas.

Tyrimo metu buvo atliekami kvapų identifikacijos bandymai su laboratorinėmis pelėmis. Pakeitus jų kūno kvapą įtakojančią dietą paaiškėjo, jog individualūs kvapo pėdsakai išliko ir buvo nesunkiai atpažįstami jų gentainių, rašo britų dienraštis „Daily Mail“.

Mokslininkų teigimu individualus žinduolių kūno kvapas yra nulemtas genetiškai. „Tyrimo rezultatai liudija, kad biologiniai kvapai, kaip ir pirštų atspaudai, yra patikimas būdas asmenims identifikuoti“, - teigia Monellio centro chemikas Jae Kwakas. Pasak jo, šis atradimas atveria kelia elektroninių kvapo detektorių, kurie galėtų atpažinti žmones iš jų kūno kvapo, kūrimui.

JAV mokslininkai mano, kad kvapų tyrimai gali padėti laiku diagnozuoti kai kurias ligas, pavyzdžiui, odos ar plaučių vėžį bei tam tikrus virusinius susirgimus. Identifikavus atskirų ligų „kvapus“ pacientus būtų galima tirti elektroniniais kvapų skeneriais.

Tyrimo duomenys paskelbti internetiniame mokslo žurnale „PLoS ONE“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: