Raudonoji dėmė Jupiteryje traukiasi  (0)

Tiksliausias iki šiol Jupiterio atmosferos vėjų greičio tyrimas liudija, kad įžymioji Raudonoji dėmė per keliolika praėjusių metų sumažėjo, praneša „Physorg.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijos universiteto Berklyje (JAV) mokslininkai, pasitelkę naują programinę įrangą, įvertino Jupiterio atmosferos debesų masyvų deformacijos ir planetos sukimosi greičio poveikį ir sudarė tiksliausią šios planetos paviršiuje siaučiančių vėjų greičio žemėlapį.

Jam apskaičiuoti buvo naudojami „Galileo“ ir „Cassini“ zondų perduoti duomenys. Vidutinėse platumose vėjų greičio žymėjimų raiška buvo 3 m/s , o aukštesniosiose - 3–6 m/s. Vėjų žemėlapiams sudaryti prireikė dešimčių milijonų matavimų.

Pasak Berklio mokslininko Xylaro Asay-Daviso, šie meteorologiniai Jupiterio žemėlapiai yra patys raiškiausi ir tiksliausi iš visų iki šiol sudarytų. Jie leido iš naujo pažvelgti į tokius Jupiterio atmosferos darinius kaip Didžioji raudonoji dėmė ir Raudonasis ovalas. Sprendžiant iš naujųjų skaičiavimų, per 12 metų Didžioji raudonoji dėmė Jupiteryje sumažėjo.

Priminsime, jog Raudonoji dėmė – daugiau kaip 300 metų Jupiteryje stebimas 25000×14000 km dydžio audros sūkurys, jis yra žinomas nuo pat teleskopo išradimo. Ši dėmė yra padidėjusio slėgio sritis (anticiklonas). Ji matoma 22° į pietus nuo planetos pusiaujo. Audros debesys sukasi prieš laikrodžio rodyklę ~14 valandų pe­riodu.

Visa tyrimo medžiaga bus paskelbta lapkričio 23 d. įvysiančiame metiniame Amerikos fizikų draugijos susirinkime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: