Lengvų kosminių misijų nebūna: per daug įkaitęs palydovas kelia grėsmę Indijos Mėnulio programai  (8)

Indijos kosmoso tyrimų organizacija ISRO pranešė, kad pirmajam šalies Mėnulio palydovui „Chandrayaan 1“, šiuo metu skriejančiam Mėnulio orbita, iškilo pavojus. Netikėtai pakilusi temperatūra jau pasiekė 50 laipsnių pagal Celsijų, ir mokslininkai karštligiškai ieško būdų, kaip ją sumažinti, praneša „Daily Mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ISRO pirmininko Madhavano Nairo teigimu, temperatūra palydove yra 10 laipsnių per didelė, nei turėtų būti, todėl gali sutrikti mokslinių prietaisų veikimas.

Indijos specialistai mano, kad temperatūra galėjo padidėti dėl dabartinės palydovo padėties: „Chandrayaan 1“, Mėnulis ir Saulė atsidūrė vienoje linijoje, o tai reiškia, kad palydovas gauna apie 1200 W į vieną kvadratinį metrą šilumos iš Mėnulio ir apie 1300 W – iš Saulės.

Nors Indijos mokslininkai teigia išjungę daugelį palydovo instrumentų, ISRO atstovas spaudai tvirtino, kad „Chandrayaan 1“ veikia „normaliai“.

„Tai įprastas reiškinys, nes šiuo metu Mėnulyje yra vasara. Nėra dėl ko jaudintis. Iki gruodžio temperatūra vėl taps normali“, - sakė jis.

ISRO valdymo centras pasuko palydovą 20 laipsnių kampu: esą tai padėjo jį šiek tiek atvėsinti. Indijos specialistų teigimu, kitas mėnuo bus lemiamas: jei temperatūros nepavyks sumažinti iki 40 laipsnių, planuotoji 2 metų trukmės „Chandrayaan 1“ Mėnulio tyrimų programa gali žlugti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)