Gydymas hormonais sukelia krūties vėžį  (3)

Penkis metus vartojant menopauzės simptomus švelninančius hormonus krūties vėžio rizika išauga du kartus, rodo nauji tyrimai. Netgi moterys vartojančios estrogeno ir progestino tabletes vos du metus labiau rizikuoja susirgti. Nustojus vartoti hormonus padėtis greitai pagerėja ir grįžta į pradinę būseną jau po dviejų metų. Apibendrinant, tyrimai įrodo, kad dažniausiai rizika viršija gydomąjį poveikį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dr. Rowan Chlebowski iš Harbor-UCLA medicinos centro (Los Andželas, JAV) sako, kad pastaraisiais metais sumažėjo krūties vėžio atvejų, nes dauguma moterų atsisakė gydymo hormonais. Pasak Dr. Claudine Isaacs gerai yra tai, kad rizika susirgti sumažėja palyginti greitai nustojus vartoti hormoninius vaistus, netgi jeigu juos vartojate jau ilgai. Nereikia laukti 10-15 metų, kaip metus rūkyti.

Estrogeno ir progestino tabletės, kurios, kaip buvo manoma, užkerta kelią širdies ligoms, kaulų masės mažėjimui ir kitoms su menopauze susijusiems simptomams, buvo tiriamos iki 2002 metų, kai buvo pastebėta, kad vartojantieji šiuos vaistus daug dažniau suserga širdies ligomis ir krūties vėžiu. Tyrimai buvo sustabdyti ir nuo tada netilo diskusija, ar tokia rizika galioja ir moterims menopauzės metu vartojančioms šiuos vaistus. (Tyrime dalyvavo vyresnės moterys, kurioms menopauzė jau buvo praėjusi). Buvo nutarta menopauzės metu juos skirti tik ypatingais atvejais, mažiausiomis dozėmis ir trumpiausiam laikui. Tabletes vartojant trumpą laiką, daugumai moterų vėžys neišsivystys, bet su kiekvienais vartojimo metais, rizika didėja.

Vaistų poveikio menopauzės metu tyrime dalyvavo 16 608 panašaus amžiaus ir sudėjimo moterų, kurios vartojo arba estrogeno arba tuščias tabletes. Tyrimas buvo nutrauktas, kai estrogeną vartojančiųjų grupėje buvo pastebėta 26% išaugusi rizika. Tai įvyko maždaug po penkių su puse metų. Tendencija buvo aiški: rizika didėjo nuo pat tyrimo pradžios, buvo didžiausia prieš nutraukiant tyrimą ir ėmė mažėti, kai moterys nustojo vartoti tabletes. Vartojusios estrogeną moterys susirgti rizikavo du kartus dažniau.

Nuo 2003 metų, kai paaiškėjo pirmieji rezultatai, hormoninių tablečių vartojimas sumažėjo apie 70%, taip pat sumažėjo ir krūties vėžio atvejų. Vėžio specialistai sako, kad moterys, kurioms tabletės būtinos, neturėtų panikuoti. „Gydymas hormonais išlieka vienu iš galimų menopauzės gydymo būdų,“ sakė Wyeth Pharmaceuticals' Prempro atstovai, gaminantys estrogeno tabletes. O gydytojas Dr. JoAnn Manson, mano, kad „Daugumai moterų pakanka vartoti hormonus tris ar keturis metus, taip pat galima sumažinti dozę.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)