Kosmosas – kiek arčiau, negu tikėtasi  (0)

JAV karinių oro pajėgų palydovas nustatė, kad aukštesnieji Žemės atmosferos sluoksniai – žemiau, negu tikėtasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jonosfera – dalelių su krūviu sluoksnis, juosiantis planetą – yra vos 420 km aukštyje – 200 km žemiau, negu manyta. Jonosferos elgesys yra ypač svarbus, nes jos struktūros pakitimai gali turėti įtakos palydoviniams ryšiams ir radarams.

Šis atmosferos sluoksnis yra sudarytas iš silpnos plazmos – šiame sluoksnyje ultravioletinė saulės šviesa įkrauna jį tiek, kad atomai ir molekulės suskyla į laisvus elektronus ir pozityviuosius jonus. Ši plazma ir laužia radijo bangas – panašiai, kaip vanduo laužia šviesą.

C/NOFS („Communication/Navigation Outage Forecasting System“) palydovas buvo paleistas dar balandį. Skriedamas elipsine orbita nuo 400 iki 860km aukštyje, šis palydovas tiria paslaptingąją jonosferą.

Vienas iš jo atradimų – kad naktį jonosfera yra 420km, o dieną – 800 km aukštyje.

Tai nėra stebinantis dalykas, turint omenyje, kad jonosfera reaguoja į saulės aktyvumo ciklus, pasikartojančius kas 11 metų, o šiuo metu mūsų žvaigždė – ramiojoje fazėje.

Nepaisant jonosferos „ramumo“, C/NOFS vistiek pastebėjo nemažai veiksmo: jis šiame atmosferos sluoksnyje mato įvairias struktūras (ar burbulus). Būtent šios struktūros gali iškreipti, susilpninti ar išvis nuslopinti radijo bangas, bandančias pasiekti žemės paviršių. C/NOFS misija – suprasti kaip šios struktūros susidaro ir vystosi, kad iš anksto būtų galima nuspėti palydovinio ryšio sutrikimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)