Tamsioji energija ir šveicariškas sūris: galbūt viskas yra kitaip?  (6)

Maždaug prieš dešimtmetį mokslininkai padarė stulbinančią išvadą, jog mūsų Visatos plėtimasis vyksta greitėjančiai. Jėgą, verčiančią Visatą plėstis, vis dar gaubia paslapties skraistė, todėl ji taikliai pavadinta tamsiąja energija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet ar tamsioji energija iš tikrųjų egzistuoja? Ar mūsų Visata išties plečiasi greitėjančiai? Šie klausimai nuolat sukasi NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos (JPL) kosmologės Ali Vanderveld galvoje. Visai neseniai mokslininkė su bendradarbiais „Physical Review“ žurnale išspausdino straipsnį, kuriame aprašė, kaip milžiniškos mūsų Visatos, savo sandara primenančios šveicarišką sūrį, skylės gali sukelti įspūdį, jog erdvė plečiasi greitėjančiai, nors iš tikrųjų taip nėra. Tyrėjai padarė išvadą, kad šių skylių (arba tuštumų) neužtenka norint įminti tamsiosios energijos mįslę. Tačiau pasak A. Vanderveld, svarbu ir toliau tyrinėti fundamentalias mūsų gyvenamos erdvės savybes.

„Kartais tamsiosios energijos egzistavimą priimame už gryną pinigą, – pasakoja mokslininkė. – Tačiau juk yra ir kitų teorijų, galinčių paaiškinti, kodėl Visatos dalys viena nuo kitos tolsta vis didesniais greičiais“.

Kodėl mokslininkai mano, jog Visatos plėtimasis yra greitėjantis? Svarbiausi įrodymai – pastarojo dešimtmečio tolimų supernovų stebėjimai. Astronomai jau senokai žino, kad erdvė nuo pat savo atsiradimo per Didįjį Sprogimą prieš 13,7 mlrd. metų nuolat plečiasi. Tačiau jie nebuvo tikri, ar šis plėtimasis vyksta pastoviu greičiu. Ištyrę supernovas, nutolusias kelis milijardus šviesmečių, mokslininkai galėjo pažvelgti, kaip Visatos plėtimasis vyksta bėgant laikui.

Gauti rezultatai apstulbino. Pasirodo, jog tolimesnės supernovos buvo blausesnės nei tikėtasi, o tai reiškia, kad jos yra labiau nutolusios, nei manyta iki tol. Jeigu šios supernovos yra labiau nutolusios, tuomet galima padaryti išvadą, kad erdvė, esanti tarp stebimų supernovų ir mūsų, plečiasi didėjančiu greičiu. Papildomi tyrimai taip pat byloja apie greitėjančią Visatą.

Visai neseniai tyrėjų grupė iš Fermi nacionalinės greitintuvo laboratorijos panaudojo vadinamąjį šveicariško sūrio modelį tam, kad paaiškintų, kodėl atrodo, jog šios supernovos nuo mūsų tolsta greičiau, nei yra iš tikrųjų. Mūsų Visata yra sudaryta iš materijos sankaupų, tarp kurių įsiterpusios milžiniškos skylės arba tuštumos – visai kaip šveicariškas sūris. Iš tikrųjų praėjusiais metais Minesotos universiteto atronomai pranešė aptikę tikrą tokių tuštumų karalienę: jos matmenys siekia vieną milijardą šviesmečių!

Fermi laboratorijos tyrėjai teigia, kad šios tuštumos gali būti išsidėstę tarp mūsų ir stebimų supernovų, o jų poveikis gali atitikti įgaubtųjų lęšių poveikį, t .y. stebimi objektai atrodys neryškūs ir labiau nutolę, nei yra iš tikrųjų. Jeigu tai tiesa, tuomet supernovos nuo mūsų gali tolti negreitėjančiai. Ši teorija leidžia suabejoti tamsiosios energijos egzistavimu.

A. Vanderveld su kolegomis iš Kornelio universiteto atidžiau išnagrinėjo pasiūlytąją teoriją ir surado kelias spragas. Fermi laboratorijos mokslininkai padarė prielaidą, kad tarp mūsų ir stebimų supernovų yra išsidėstę keliolika tuštumų, tačiau A. Vanderveld teigia, jog realiai tuštumos bus pasiskirstę kur kas atsitiktiniau – vėlgi kaip šveicariškame sūryje. Esant atsitiktiniam pasikirstymui norint paaiškinti tamsiąją energiją vien tuštumų nebeužtenka.

„Sūriška Visatos sandara gali mus priversti klaidingai manyti, jog erdvės plėtimasis yra greitėjantis, – teigia kosmologė. – Tačiau geriausi dabartiniai Visatos modeliai rodo, kad tai toks mąstymas nėra klaidingas“.

Iš kitos pusės, egzistuoja tikimybė, kad pati Saulės sistema yra įskūrusi tokios kosminės tuštumos centre, todėl visi mūsų stebėjimai yra iškraipomi ir esame priversti klaidingai mąstyti. „Iš tikrųjų labai sunku pasakyti, ar mes esama tuštumoje, tačiau dažniausiai tokia galimybė atmetama“, – priduria ji.

Tiesa, gilindamiesi į šią "mišrainę" nepamirškit, jog astrofizikų grupelė pranešė apie naujus tamsiosios energijos įrodymus (gaila tik, kad netiesioginius). Įrodymai pasirodė tokie tvirti, jog mokslininkai nieko nelaukdami sukvietė specialią spaudos konferenciją ir ruošiasi kitais metais išspausdinti šia tema kelis mokslinius straipsnius. Žinoma, iki tiesioginių įrodymų jiems irgi toli, tačiau neabejotinai tokios skirtingos mokslininkų nuomonės tik dar labiau kaitina visų astronomijos mėgėjų fantaziją - tad pats laikas į šių teorijų pagrindimą arba atmetimą įsijungti ir mums, paprastiems "mirtingiesiems" - vistiek, mokslininkai teisingo atsakymo bent jau kol kas nežino, o gal per diskusijas ims ryškėti tiesos grūdas?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: