Drugeliams sparnai padeda išvengti pavojų  (3)

Užpakaliniai sparnai drugeliams nėra būtini, kad jie galėtų skristi, bet padeda išvengti pavojų, rašo sciencedaily.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kad išvengtumėte grobuonies, nereikia būti greitam, reikia būti judriam“, – sako profesorius Tomas Eisneris. T. Eisneris yra bendraautoris tyrimo, kurio metu buvo tiriami drugelių sparnai. Studijos rezultatai rodo, kad evoliucijos eigoje kai kurie drugeliai nuo grobuonių ėmė apsisaugoti ne tik judrumu, bet ir atitinkama spalva.

Evoliucijos moksle žinoma, kad akį rėžiančios spalvos kai kuriems gyvūnams, pavyzdžiui, paukščiams, yra tarsi ženklas, rodantis, kad tokios spalvos padaras yra labai judrus ar jo blogas skonis, todėl neverta eikvoti energijos jį persekiojant.

Kiekvienas, bandęs pagauti spalvingą drugelį, žino, kad tai padaryti labai sunku. Tyrimai parodė, kad būtent drugelio užpakaliniai sparnai padeda jam pasprukti.

Mokslininkai nufilmavo drugelio be užpakalinių sparnų skrydį. Tuomet tyrėjai analizavo ir pavaizdavo grafiškai drugelių skrydžio greitį, pagreitį, kaip greitai jie pakeitė kryptį ir t.t.

Aptikta, kad be užpakalinių sparnų drugeliai galėjo skristi taip pat greitai kaip ir su jais, bet jų užpakalinių sparnų pašalinimas sumažino skridimo pagreitį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: