Mokslininkai išmoko išauginti trimates gyvų ląstelių struktūras  (4)

Tokijo Universiteto (Japonija) mokslininkai iš gyvų ląstelių pagamino 5mm dydžio lėlę. Šiuo eksperimentu siekiama pademonstruoti naujo metodo, skirto trimačių gyvų biologinių struktūrų gamybai, galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis sausio 22 dieną paskelbto pranešimo informacija, mokslininkai mažytei figūrai sukurti panaudojo 100000 ląstelėms skirtų kapsulių - 0,1mm skersmens kolageno rutuliukų, kurių kiekvienas buvo padengtas dešimtimis ląstelių. Tokia struktūra vienai dienai buvo patalpinta į lėlės formos  indą. Kai ląstelės suformavo stabilų paviršių, gaminys buvo įdėtas į maitinamąjį tirpalą, kur mokslininkų teigimu išgyveno "ilgiau nei vieną dieną".

Tokijo Universiteto Pramoninio Mokslo Instituto profesoriaus Shoji Takeuchi, vadovaujami tyrinėtojai jau sėkmingai išband šį biologinės gamybos metodą panaudodami žmogaus kepenų ląsteles. Takeuchi teigimu, metodą galima pritaikyti kūno organams ir kitiems sudėtingos struktūros ląsteliniams audiniams gaminti, o tai savo ruožtu gali būti naudinga plėtojant regeneracinės medicinos ir farmacijos technologijas.

“Bendra forma gali būti pakeista panaudojus kitokios formos indą", sako Takeuchi, kuris artimiausiu metu planuoja apjungti kelių tipų ląsteles į vieną struktūrą. Taip jis pabandys sukurti sudėtingą sistemą, kuri funkcionuotų kaip gyvas organizmas.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)